Hoe herken ik een alcoholverslaving? 

Facebooktwitterlinkedinmail

16 oktober 2021 – Wanneer je merkt dat iemand in je naaste omgeving buitensporig veel alcohol drinkt, kan dit erg veel zorgen oproepen. Toch worden veel mensen onbewust al als alcoholist bestempeld, zonder dat gekeken wordt of er echt sprake is van een alcoholverslaving. Specialisten roepen dan ook op om niet zomaar een labeltje op iemand te plakken, maar wel de signalen goed in de gaten te houden.

Hoe weet je of iemand echt te kampen heeft met een verslaving? Vaak zal deze persoon er niet zelf over beginnen of heeft deze eigenlijk niet in de gaten dat zijn gedrag zorgwekkend is. Wees je echter wel bewust dat een frequent drinker niet direct verslaafd hoeft te zijn. Trek daarom zeker niet te snel conclusies. Wel kan je op de volgende signalen letten, waardoor het in de toekomst misschien mogelijk is om deze persoon zelf bewust te maken van zijn gedrag of verslaving. Moeilijk blijft het helaas altijd.

Wat is een alcoholverslaving precies?

We spreken van een alcoholverslaving als iemand afhankelijk is geworden van alcohol. Deze kan niet meer zonder en dit heeft invloed op zijn functioneren, zowel op het gebied van werk als sociale contacten. Als het hierbij ook nog eens duidelijk is dat de persoon in kwestie niet zelf kan stoppen, spreken we eigenlijk altijd van een verslaving.

Er zijn ook mensen die beweren dat je bij een bepaald aantal glazen alcohol per dag verslaafd bent. Deze kwestie gaat echter niet altijd op. Veel studenten halen deze quotum bijvoorbeeld met gemak, maar zijn allesbehalve verslaafd. Daarom mag er niet direct een labeltje op iemand geplakt worden, maar moet er ook nog naar sociaal en emotioneel gedrag gekeken worden.

Vaak gaat het bij een alcoholverslaving om mensen die een verlichting zoeken voor stress, verdriet of een traumatische gebeurtenis. Zij merken vaak in het begin van het drinken dat dit veel effect heeft. Ze voelen zich vrolijker en kunnen situaties beter aan. Naarmate ze meer gaan drinken, merken ze dat het effect minder wordt. Hierdoor grijpen ze steeds vaker naar de fles en drinken ze ook steeds grotere hoeveelheden. Een verslaving begint meestal onschuldig, maar wordt uiteindelijk een (slechte) gewoonte.

Signalen van een alcoholverslaving

Ben je bezorgd over iemand in je directe omgeving? Wees je er dan wel van bewust dat een alcoholist zijn problemen niet zomaar op tafel gooit. Deze zal geen lege flessen in het zicht laten staan of laten zien dat hij dit voortdurend nodig heeft. De signalen zijn dan ook vaak zeer subtiel. Wij zetten de meest voorkomende signalen van mensen met een alcoholverslaving hieronder voor jou op een rijtje. Vermoed je dat iemand een alcoholverslaving heeft? Ga dan eerst het gesprek aan met de persoon in kwestie en zoek voor jezelf ook steun bij iemand anders om hierover te praten. Een volwassen persoon kan je helaas bijna nooit dwingen om in therapie of naar een afkickkliniek te gaan. Je kunt hem of haar wel duidelijk maken dat dit de beste keuze is.

  • Niet stoppen bij één of twee drankjes
  • Duidelijke lichamelijke problemen
  • Verzuimt op het werk of komt niet meer opdagen bij sociale gelegenheden
  • Heeft drank nodig om het gezellig te hebben of om te functioneren
  • Maakt vaak ruzie over drank en ontkent zijn gedrag
  • Vertoont onverantwoordelijk gedraag (gaat bijvoorbeeld gerust met drank op achter het stuur zitten)
  • Maakt vaak beloftes over stoppen met drinken en komt deze nooit na of liegt over zijn terugvallen
  • Drinkt extra veel in stressvolle of verdrietige situaties

Meer informatie over verslavingszorg? Kijk op de website van Connection SGGZ

Bron: persbericht

Dit bericht is 2380 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail