De voordelen van creatieve therapie

Facebooktwitterlinkedinmail

7 februari 2022 – De coronapandemie heeft niet alleen gezorgd voor volle ziekenhuizen en veel oversterfte, maar ook voor geestelijke problematiek. Jonge kinderen hebben moeite met de onzekerheid waarmee ze op school geconfronteerd worden. Het ene moment hebben ze fysiek les, vervolgens gaat de klas in isolatie en moeten ze online hun lessen volgen.

Veel mensen die zich noodgedwongen geïsoleerd hebben, ontwikkelen gevoelens van eenzaamheid en depressie. Structurele en emotionele overbelasting, vaak weken of maanden achter elkaar, van zorgmedewerkers en leerkrachten is een ideaal recept voor burn-outklachten. Het resultaat kan een complexe problematiek zijn, waar zowel cliënten als therapeuten grip op moeten krijgen.

Stimuleer de creatieve uitingen van je cliënten

Nu de maatschappij weer langzaamaan opengaat, maken we de mentale schade op. Volgens het Trimbos Instituut ervaart de helft van de studenten angstige en depressieve gevoelens en voelt tachtig procent zich eenzaam. Overbelaste zorgmedewerkers voelen zich vaak onbegrepen en worden al te vaak op een verkeerde manier benaderd. Nu de reguliere zorg aan een inhaalslag moet beginnen, zal de mentale druk zeker nog niet afnemen en ligt voor velen de totale uitputting op de loer. Als de mentale problematiek zo hevig en complex geworden is, is het ook geen sinecure om een diepgaand gesprek te voeren. Veel cliënten zijn in eerste instantie gebaat bij een methodiek die minder bedreigend of confronterend voelt. Met creatieve therapie kunnen ze uiting geven aan hun gevoelens, waarbij de creatieve uitingen een afspiegeling zijn van de zaken waar ze mee worstelen. Zaken die ze nog onvoldoende in woorden kunnen uitdrukken.

Maak gebruik van natuurlijke materialen

Bij creatieve therapie staat het proces centraal en is de kwaliteit van het eindproduct minder van belang. Het maakt niet uit of een cliënt een schilderij of een beeldhouwwerk produceert dat nooit de naam kunst zal dragen. Waar het wel om gaat is het verhaal dat hij of zij ermee wil vertellen. Tijdens het creatieve proces komen gevoelens los die voor de cliënt beter te hanteren zijn. Spelenderwijs worden trauma’s aangepakt en gevisualiseerd. Dit kan met traditionele materialen als papier, schaar en lijm of met canvas en verf, maar veel cliënten hebben een voorkeur voor natuurlijke materialen als stenen, schelpen, takken en bladeren. Een therapeut die in zijn therapieruimte een goed assortiment natuurlijke materialen klaar heeft liggen, ziet vaak zeer interessante resultaten.

Ontzorg je cliënten met gereedschap en benodigdheden van goede kwaliteit

Als cliënten eenmaal met overgave aan het creatieve proces zijn begonnen, is het onverstandig om ze te frustreren met ontoereikend gereedschap of materialen van dubieuze kwaliteit. Wat ze op dit moment niet kunnen gebruiken is gevoelens van frustratie, omdat het scheppingsproces niet het gewenste resultaat oplevert. Goede kwasten, voldoende kleuren verf, gereedschap dat in goede conditie verkeert, ze zijn alle onontbeerlijk. Papierlijm, houtlijm en een uitstekende montagekit zouden eigenlijk standaard in het assortiment van elke creatief therapeut thuishoren. Zo ontzorg je de cliënt, zodat hij of zij zich veel beter kan richten op het verhaal en de problematiek achter de creatie.

Trauma’s succesvol en creatief verwerken

Trauma’s en mentale problemen aanpakken en verwerken is vaak een zaak van lange adem. Met creatieve therapie kan een therapeut een goede basis leggen

  • Creatieve therapie voelt minder confronterend
  • Het spreekt het creatieve en oplossingsgerichte vermogen van een cliënt aan
  • Door zich creatief te uiten ervaart een cliënt vaak minder blokkades
  • Dit proces is te ondersteunen met natuurlijke materialen en gereedschap van goede kwaliteit

Bron: persbericht

Dit bericht is 8057 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail