



9 april 2025 –Geef cliënten en naasten waar zij al jaren recht op hebben: passende, kwalitatieve en tijdige ggz. Meer dan 110.000 mensen wachten op ggz en de wachttijden zijn nog altijd te lang. De inspraak is gebrekkig en hulp is versnipperd. Dwang wordt nog te vaak toegepast. Ondanks talloze akkoorden, afspraken, beleidsplannen en werkagenda’s trekken cliënten en hun naasten aan het kortste eind. Daarom roepen wij op: doe wat is afgesproken en hou hier toezicht op. MIND vraagt de staatssecretaris om cliëntenrechten te borgen door de basis op orde te brengen. Dinsdag 15 april vindt het Commissiedebat GGZ en Suïcidepreventie plaats.
Afspraak: zorgplicht, zorgstandaard en treeknorm
MIND wijst in haar brief aan de Kamer op de bestaande zorgstandaarden en roept zorgaanbieders en toezichthouders op om te doen wat is afgesproken en waar cliënten recht op hebben. De wachttijden voor behandeling en beschermd wonen in de ggz overschrijden de afgesproken treeknorm en lopen op. Mensen met complexe en meervoudige problemen moeten vaak extreem lang wachten op hulp. Door verkeerde financiële prikkels worden bepaalde groepen zelfs geweerd. Het is tijd om nú de basis op orde te brengen. Bied bijvoorbeeld goede dagbesteding waar mensen recht op hebben en pas triadisch werken toe. Implementeer en stabiliseer goede praktijkvoorbeelden zoals de wijk-GGD’er en de Levensloop Aanpak.
Verklaring: Nederlandse ggz separeervrij
Het is in de afgelopen 22 jaar niet gelukt om de ggz conform het Dolhuys manifest separeervrij te maken. In 2024 trokken incidenten veel media-aandacht. Deze incidenten en recente inspectiecijfers over toegenomen separaties, waren voor MIND aanleiding om de petitie ‘Stop eenzame opsluiting in de ggz’ te starten. Deze is inmiddels ruim 15.000 keer ondertekend. Separatie is niet alleen mensonterend, maar ook wetenschappelijk aangetoond ineffectief en schadelijk: in plaats van bescherming leidt het juist vaak tot verergering van klachten en hogere zorgkosten. We roepen de Kamer op tot een wettelijk verbod op deze praktijk.
Structurele steun voor suïcidepreventie en nabestaandenzorg
Suïcide blijft een grote zorg, zeker onder jongeren en jongvolwassenen. Suïcidepreventie en nabestaandenzorg vragen niet alleen om inzet van medische professionals, maar om een bredere maatschappelijke betrokkenheid. Meer dan de helft van de mensen die door zelfdoding overlijden, was niet in beeld bij de zorg. Binnen het sociale domein liggen veel kansen om deze mensen wél in beeld te krijgen. Daarnaast treft elke suïcide tientallen familieleden en naasten. Hun rouwproces is complex en kan leiden tot uitval op school en werk, verslaving en psychische klachten. Bovendien hebben nabestaanden een verhoogd risico op suïcide. MIND vraagt om structurele financiële middelen voor gemeenten om suïcidepreventie te borgen en nabestaanden te steunen.
Zie : MIND – vws inbreng debat ggz en suicidepreventie
Bron: persbericht
Dit bericht is 456 keer gelezen.



