De Patiëntentelefoon: ‘Vaak is het gesprek alleen al genoeg’

Facebooktwitterlinkedinmail

17 december 2024 – Toegankelijk en geruststellend. Zo ervaren cliënten van GGZ Rivierduinen de Patiëntentelefoon, die in januari 2024 van start ging. Zij kunnen hier buiten kantoortijden terecht voor zorgvragen die niet tot de volgende dag kunnen wachten. Met de Patiëntentelefoon zijn cliënten snel geholpen en ontlasten we huisartsenposten en de crisisdienst.

Mijn negatieve gedachten worden steeds sterker en maken me bang. Of: mijn broer kan me niet helpen boodschappen doen en ik durf niet alleen. Cliënten bij wie de spanning in het hoofd te hoog wordt en die even geen uitweg meer zien, willen graag hun behandelaar spreken. Maar wat als zij hun hulpvraag buiten kantoortijden stellen en de behandelaar niet aanwezig is? Dan kunnen zij de Patiëntentelefoon bellen, bereikbaar op werkdagen tussen 17.00 – 8.30 uur en 24 uur in het weekend en op feestdagen. De Patiëntentelefoon is opgezet door Rivierduinen, bedoeld om de bereikbaarheid van de acute zorg te vergroten.

Crisis voorkomen
Bij de Patiëntentelefoon draait het vooral om het luisterend oor. Een tussenstap, voordat mensen naar de Psychiatrische Eerste Hulp (PEH) komen. Wie de Patiëntentelefoon belt, krijgt een ervaren verpleegkundige van de PEH aan de lijn. Kayra Kroon, bijvoorbeeld. ‘Waar het om gaat, is crises voorkomen’, benadrukt ze. ‘Cliënten hebben een persoonlijk crisissignaleringsplan, waarin staat omschreven hoe ze weer wat lager in hun spanning kunnen komen. Dat kunnen we samen telefonisch doornemen. Ook kunnen we meekijken naar medicatie en zo nodig ter plekke de dosering aanpassen in overleg met de arts. Maar heel vaak is het telefoongesprek zelf al genoeg.’

Positieve reacties
Vanaf de start van de Patiëntentelefoon daalde het aantal beoordelingen van cliënten bij de crisisdienst flink. ‘Ook horen we van de behandelaren dat cliënten minder snel in crisis raken nu ze ons eerder kunnen bellen. Cliënten zijn blij dat ze niet eerst de huisartsenpost moeten bellen, maar direct bij ons terechtkunnen met hun hulpvragen. We krijgen van alle kanten alleen maar positieve reacties’, aldus Kayra.

Veilig gevoel
Niet alleen de crisisdienst heeft baat bij de Patiëntentelefoon, ook ontlast het de huisartsenposten. Marion Vervoort en Heleen Koemans kunnen daarover meepraten. Beiden zijn teamleider van de triagisten bij de Huisartsenpost (HAP) Midden-Holland in Gouda, waar de Patiëntentelefoon in april officieel is gelanceerd. Triagisten zijn zorgprofessionals die inschatten hoe urgent en ernstig de gezondheidsklachten zijn van patiënten die de HAP bellen. ‘Sinds de invoering van de Patiëntentelefoon krijgen we bijna geen meldingen meer van mensen met een psychiatrische hulpvraag’, zegt Marion. ‘Alleen al de gedachte dat zij buiten kantoortijden dit nummer kunnen bellen als het écht nodig is, geeft hun een veilig gevoel.’

Niet meer nodig
De Patiëntentelefoon is in januari als pilot gestart bij de HAP in Gouda. Mensen met psychiatrische hulpvragen buiten kantoortijden belden in plaats van naar de HAP naar de Patiëntentelefoon. ‘Het verbaasde ons hoe snel zij zich hiermee geholpen voelden en ons eigenlijk niet meer nodig hadden’, vertelt Heleen. ‘Tenzij iemand in crisis zich verwondt, natuurlijk. Zoals onlangs op een avond. Toen ik de wond had gehecht en vroeg wat de persoon in kwestie nu ging doen, zei hij: “De Patiëntentelefoon bellen!’”

De hulplijn is inmiddels uitgebreid naar het werkgebied van HAP De Limes, waaronder Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en Voorhout vallen.

Bron: rivierduinen.nl

Dit bericht is 589 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail