X
    Categorieën: Algemeen

iCGT bij depressie is vaak net zo effectief als traditionele CGT

13 augustus 2021 – Op internet gebaseerde cognitieve gedragstherapie (iCGT) voor depressie is vaak net zo effectief als traditionele CGT. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waarbij wetenschappers van de Universiteit van Göteborg betrokken waren. Sommige online behandelingen hebben echter componenten die schadelijk kunnen zijn.

Internet-CGT (iCBT) als behandelmethode neemt in populariteit toe. Desalniettemin is het tot op heden onduidelijk welke onderdelen van de behandeling het meest effectief zijn bij depressie, welke minder effectief zijn en welke mogelijk schadelijk zijn voor patiënten.

In een internationale studie namen onderzoekers van de Universiteit van Göteborg deel aan een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyse. De studie was gebaseerd op 76 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken in Zweden en elders. In totaal omvatten de onderzoeken 17.521 patiënten, van wie 71% vrouwen.

Het onderzoek, onder auspiciën van de Universiteit van Kyoto in Japan, is gepubliceerd in The Lancet Psychiatry. Een co-auteur is Cecilia Björkelund, Senior Professor of Family Medicine aan de Sahlgrenska Academy van de Universiteit van Göteborg.

“Bij milde of matige depressie is het effect van iCGT even goed als dat van conventionele CGT. Voor velen is het een uitstekende manier om toegang te krijgen tot therapie zonder naar een therapeut te hoeven gaan. We zagen ook dat het vooral goed was voor ouderen – een bevinding die we niet helemaal hadden verwacht”, zegt ze.

Net als bij traditionele CGT, omvat de online tegenhanger ervan het aanpassen van de gedachten, gevoelens en gedrag van patiënten die obstakels in hun leven zijn en hun humeur negatief beïnvloeden. Tijdens de behandeling, die vaak zo’n tien weken duurt, krijgen ze taken en oefeningen mee die ze zelfstandig kunnen uitvoeren.

De factor die het meest significant bleek voor de prognose was de ernst van de depressie aan het begin van de behandeling. Bij mildere depressies werden betere resultaten behaald. Ondersteuning door therapeuten en sms-herinneringen verhoogden het aantal patiënten dat de therapie voltooide.

“Als je iCGT in de zorg gaat gebruiken, moeten de programma’s net zo goed gereguleerd worden als medicijnen, maar dat is vandaag niet het geval. Met dit onderzoek zetten we een echte stap voorwaarts. Ten eerste wordt onderzocht wat het meest effectief is. Ten tweede biedt het kennis over het ontwerpen van een programma en het aanpassen van de samenstelling aan de problemen van patiënten”, zegt Björkelund.

iCGT vereist echter continu therapeutisch contact. Een van de redenen is het belang dat de therapeut binnen drie tot vier weken een verbetering kan zien, zodat de trend niet de verkeerde kant opgaat. Björkelund benadrukt het grote potentiële gevaar van depressie. Voor een ernstige depressie is internettherapie niet geschikt.

De studie toont het gevaar aan van het gebruik van iCBT met programma’s die ontspanningstherapie bevatten. In plaats van gunstig te zijn, kan dit negatieve effecten hebben, depressieve symptomen verergeren en “ontspanningsangst” veroorzaken. “Voor een depressief persoon is het niet aan te raden. Ontspanningsprogramma’s mogen niet worden gebruikt als onderdeel van de behandeling van depressie in de geestelijke gezondheidszorg”, zegt Björkelund.

Bron: gu.se

Dit bericht is 2380 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.