X

Tool – UP!: hulpmiddel bij het praten over psychische problemen

15 mei 2024 –  Veel jongeren vinden het lastig om over hun psychische problemen te praten met behandelaren. Onderwerpen kunnen voor hen te pijnlijk of beladen zijn of ze weten niet zo goed wat ze precies voelen en wat er aan de hand is. Het Nivel ontwikkelde een hulpmiddel dat jongeren en behandelaren ondersteunt bij het praten over psychische problemen: de bodymaptool UP!

Help mee om de tool UP! te verbeteren
Ben jij een jongere of behandelaar en heb je de tool gebruikt? Dan zijn we erg benieuwd naar jouw ervaringen! We hopen dat je kort de tijd wilt nemen om een aantal vragen te beantwoorden over de manier waarop je de tool hebt gebruikt, wat je ervan vond en wat het heeft opgeleverd. Daarmee kunnen wij de tool verbeteren. We hebben een aparte vragenlijst voor jongeren en behandelaars..

Een eigen bodymap maken
In de tool UP! maken jongeren een digitale of papieren bodymap, zoals in de voorbeelden hieronder. Een body map is een afbeelding van een lijf, waarin jongeren met foto’s, iconen en tekst in kaart kunnen brengen hoe het met ze gaat, wat ze voelen in hun lijf en hoofd en de rol van bijvoorbeeld familie en vrienden, hobby’s, school en werk.

Een chatrobot stelt vragen over wat ze voelen, waar ze last van hebben, hoe ze hiermee omgaan en wat hen steun biedt. Jongeren antwoorden in beelden. Na het beantwoorden van de vragen kunnen jongeren hun persoonlijke bodymap printen en – als ze dat willen – bespreken met hun behandelaar.

Onderwerpen in UP!
De tool UP! moedigt jongeren aan om op een andere manier na te denken over hun lijf, hun hoofd en hun omgeving, zoals vrienden en familie, hobby’s, school en werk. Voorbeelden van vragen die gesteld worden zijn:

  • Wil je uitbeelden hoe jij je op dit moment voelt?
  • Welk gezicht laat je aan de buitenwereld zien?
  • Soms hebben de dingen in je hoofd invloed op je lijf, en andersom. Hoe zit dat bij jou?
  • Hoe kunnen anderen er voor jou zijn?
  • Wat doe je om je goed te voelen?
  • Wat is jouw grote kracht, waar ben je goed in?
  • Is er iets waar je over wil praten met je behandelaar?

Doelgroep: jongeren met psychische problemen en hun behandelaars
De tool UP! is vrij te gebruiken door alle jongeren van 16 jaar en ouder  met psychische problemen die meer overzicht willen over wat ze voelen en/of daarover willen praten met hun behandelaars. Jongeren kunnen UP! op advies van hun behandelaars gebruiken, maar ze kunnen ook zelf het initiatief nemen.

Werken met de tool UP! in 10 eenvoudige stappen
UP! is samen met jongeren ontwikkeld en getest. Het gebruik is makkelijk: de chatrobot vertelt per stap hoe het verdergaat. Hieronder vatten we in tien punten samen hoe je de tool kunt gebruiken.

De tool UP! in tien stappen

  1. Vind een rustig moment om de tool te gebruiken. Het kan wat tijd kosten om hem in te vullen. Dat is nodig om goed na te denken over de vragen.
  2. Open de tool UP!
  3. Doorloop de tool aan de hand van de chatrobot die jou vragen stelt. De vragen zijn bedacht en besproken met ervaringsdeskundige jongeren en zorgverleners.
  4. Bedenk waarom je de tool gebruikt. Zo kan het je helpen in kaart te brengen waar je nu mee bezig bent, je nieuwe inzichten geven over jezelf of overzicht geven. Het kan ook helpen om gedachten of gevoelens uit te beelden die je moeilijk onder woorden kan brengen. Misschien heb jij nog wel een andere reden? Neem dit mee in je antwoorden.
  5. Sla vragen waar je niet op wilt ingaan over. Je kunt zelf kiezen welke vragen bij jou passen.
  6. Je hoeft de tool niet in één keer helemaal te doorlopen. Je kunt ook beginnen en er later mee verdergaan.
  7. Let op! Doe dat wel in dezelfde internetbrowser en verwijder tussendoor niet de cookies.
    Als je klaar bent, kun je het resultaat meenemen naar een gesprek met je behandelaar als je dat wilt.
  8. Een body map maak je voor jezelf. Het is jouw body map, dus jij bepaalt wie hem maakt en wie hem ziet.
  9. Als je het resultaat eenmaal hebt opgeslagen, kun je er niet aan verder werken. Je gegevens worden niet opgeslagen vanwege privacyoverwegingen.
  10. Veel succes met de tool UP!; we hopen dat het je helpt!

Samenwerkingspartners
De tool is ontwikkeld met subsidie van ZonMw. Het Nivel voerde dit onderzoek uit samen met Karakter, Games for Health en Stichting JongPIT. De tool is ontwikkeld in co-creatie met jongeren en behandelaars.

Zie ook onze andere bodymap tool: MyBoT
Er is ook een bodymap tool voor jongeren met een lichamelijke chronische aandoening: MyBoT. Deze tool helpt om een body map te maken over de gevolgen van een behandeling voor het (dagelijks) leven. Dit kan overzicht geven en helpen om het gesprek te voeren met de zorgverlener.

Bron: nivel.nl 

Dit bericht is 849 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.