Veel belovend onderzoek naar nieuwe antipsychotica

Facebooktwitterlinkedinmail

9 maart 2021 – Een onderzoek door het Dr. Jeffrey Lieberman Psychiatrisch Instituut in de Staat New York naar een nieuwe vorm van antipsychotica laat positieve resultaten zien. Een behandeling van een combinatie van muscarinic receptor agonist (MRA) en een anticholinergicum laat een grotere vermindering van psychosesymptomen zien, vergeleken met een placebo.

De studie werd gepubliceerd in de uitgave van 25 februari 2021 van het New England Journal of Medicine.”De resultaten die een therapeutische werkzaamheid aantonen van een antipsychoticum dat niet op dopamine gericht is, zijn een belangrijke mijlpaal in de vooruitgang van de ontwikkeling van medicijnen bij schizofrenie en andere psychotische stoornissen”, zegt Jeffrey A. Lieberman, MD, professor en voorzitter van de afdeling psychiatrie, Columbia University, New York,  in een interview. “Het traject  om een ​​effectief medicijn tegen schizofrenie te ontwikkelen dat psychosesymptomen vermindert zonder lastige bijwerkingen, is lang geweest vol opwinding en teleurstelling.”

Antipsychotica van de eerste generatie, daterend uit de jaren 1950, waren gericht op de postsynaptische dopamine-2 (D2) -receptor. Destijds was het een “doorbraak” vergelijkbaar met insuline voor diabetes of antibiotica voor infecties, zegt Dr. Lieberman. Dat werd gevolgd door de ontwikkeling van talrijke medicijnen met hetzelfde werkingsmechanisme. Deze medicijnen hadden echter aanzienlijke bijwerkingen, vooral neurologische bijwerkingen zoals parkinson.

In 1989 werden antipsychotica van de tweede generatie geïntroduceerd, te beginnen met clozapine. Ze richtten zich nog steeds op de D2-receptor, maar waren ‘vriendelijker en zachter’, merkte Dr. Lieberman op. “Ze hadden minder neurologische bijwerkingen. Deze middelen hadden echter andere nadelige gevolgen, zoals gewichtstoename en andere metabole effecten, waaronder hyperglycemie en hyperlipidemie.

Tegenwoordig reageert ongeveer 20% -33% van de patiënten met schizofrenie nog steeds niet goed op conventionele medicatie. Velen functioneren niet goed en hebben een slechte kwaliteit van leven ondanks levenslange behandeling met de huidige antipsychotica.

“De farmaceutische industrie, de biotech-industrie en de academische psychiatrische gemeenschap hebben naarstig gezocht naar nieuwe strategieën voor de ontwikkeling van antipsychotica en vragen zich af: ‘Is D2 de enige heilige graal of zijn er andere manieren om psychotische symptomen van schizofrenie te behandelen?'” Dr. Zei Lieberman.

Een ‘ingenieuze’ combinatie
Xanomeline, een orale muscarine cholinerge receptoragonist, heeft geen directe effecten op de dopaminereceptor. Er zijn aanwijzingen dat het muscarine cholinerge systeem betrokken is bij de pathofysiologie van schizofrenie. Er kunnen echter dosisafhankelijke bijwerkingen optreden bij het gebruik van de medicatie, zoals misselijkheid, braken, diarree, zweten en overmatig speekselvorming.

Dat is waar trospiumchloride,  goedgekeurd voor de behandeling van een overactieve blaas van pas komt. Het zou nadelige effecten op het centrale zenuwstelsel moeten voorkomen. Dr. Lieberman zegt dat het idee van de medicijncombinatie “ingenieus” is. “Het geeft hoop dat dit medicijn misschien niet zo effectief is als andere antipsychotica, hoewel het op een nieuwe manier werkt en op een manier die minder last van bijwerkingen heeft, maar dat het in feite enkele elementen van superieure werkzaamheid heeft”, zegt hij.

Thomas Sedlak, MD, PhD, directeur van de Schizophrenia and Psychosis Consult Clinic en assistent-professor psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Johns Hopkins University, Baltimore, noemde een aantal aspecten van het onderzoek ‘opwindend. Wat vooral belangrijk is, is dat het nieuwe middel “werkt volgens een ander mechanisme dan wat we al misschien 60 jaar gebruiken”, zei Dr. Sedlak, die niet bij het onderzoek betrokken was.

“Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar geneesmiddelen die zouden kunnen werken door alternatieve werkingsmechanismen, maar er is niets echt op de markt gekomen voor schizofrenie”, merkte hij op.

Een ander interessant aspect van de studie is dat het een combinatiegeneesmiddel heeft onderzocht dat tot doel heeft de effecten op de hersenen te maximaliseren en tegelijkertijd perifere effecten te minimaliseren, zei Dr. Sedlak.

Bron en uitgebreid artikel :Medscape.com

Dit bericht is 7262 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail