Optimisme bevordert emotioneel welzijn door minder ervaren stress 

Facebooktwitterlinkedinmail

12 maart 2022 – “Don’t worry, be happy” , is meer dan alleen een songtekst.  Een groeiend aantal bewijzen ondersteunt het verband tussen optimisme en mentaal gezond ouder worden, maar het was onduidelijk hoe optimisme de mentale gezondheid beïnvloedt.

Als het gaat om het omgaan met dagelijkse stressfactoren, zoals meerdere taken doen of ruzie met anderen, heeft een nieuw onderzoek aangetoond dat min of meer optimistisch zijn geen verschil maakte in hoe oudere mannen emotioneel reageerden op of herstelden van deze stressfactoren . Optimisme bleek echter het emotionele welzijn te bevorderen door te beperken hoe vaak oudere mannen stressvolle situaties ervaren of door de manier te veranderen waarop ze situaties als stressvol interpreteren.

“Deze studie test een mogelijke verklaring, waarbij wordt beoordeeld of meer optimistische mensen constructiever omgaan met dagelijkse stress en daarom genieten van een beter emotioneel welzijn”, zei corresponderende auteur Lewina Lee, PhD, klinisch psycholoog bij het National Center for Posttraumatische Stressstoornis aan het VA Boston Healthcare System en assistent-professor in de psychiatrie.

De onderzoekers volgden 233 oudere mannen die eerst een vragenlijst over optimisme invulden; 14 jaar later rapporteerden ze dagelijkse stressoren samen met positieve en negatieve stemmingen op acht opeenvolgende avonden tot drie keer over een periode van acht jaar. De onderzoekers ontdekten dat meer optimistische mannen niet alleen een lagere negatieve stemming rapporteerden, maar ook een positievere stemming (behalve dat ze zich niet negatief voelden). Ze meldden ook dat ze minder stressoren hadden, wat niet gerelateerd was aan hun hogere positieve stemming, maar verklaarde hun lagere niveaus van negatieve stemming.

Hoewel studies steeds meer het idee van optimisme ondersteunen als een middel dat een goede gezondheid en een lang leven kan bevorderen, weten we heel weinig over de onderliggende mechanismen. “Stress daarentegen staat erom bekend een negatieve invloed te hebben op onze gezondheid. Door te kijken of optimistische mensen anders omgaan met dagelijkse stressfactoren, dragen onze bevindingen bij aan de kennis over hoe optimisme een goede gezondheid kan bevorderen naarmate mensen ouder worden”, zegt Lee.

Deze bevindingen verschijnen online in de Journals of Gerontology, Series B: Psychological Sciences and Social Sciences.

Bron: bumc.bu.edu

Dit bericht is 2470 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail