‘Zorgverzekeraar wil weten of behandeling helpt’

Facebooktwitterlinkedinmail
passendezorg
Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van CZ, over GGZ: ‘Zorgverzekeraar wil weten of behandeling helpt’

“Zorgverzekeraars hebben de taak gekregen erop toe te zien dat iedere euro in de zorg goed besteed wordt en mede daardoor de solidariteit van ons stelsel overeind te houden. Daarom willen we van een behandeling weten of het helpt en welke behandeling het best past bij de zorgvraag. Dat lijken mij toch best gerechtvaardigde vragen, maar in de GGZ is daar nog niet zoveel van te zeggen. Daarom is de GGZ een lastige sector voor ons.” Dat was de centrale boodschap van Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van CZ, in zijn welkomstwoord tot de genodigden bij een zogenaamd ‘backoffice-bezoek’, dat ZN regelmatig voor relaties organiseert. Dit keer was het de GGZ-sector, die een kijkje in de keuken kreeg van CZ.

Van der Meeren toonde omgekeerd ook begrip voor de manier waarop de GGZ naar zorgverzekeraars kijkt: “Een vriend van mij zegt altijd: wie transparantie zaait, oogst formulieren! Ik zie dat spanningsveld ook en erken dat we het evenwicht nog niet hebben gevonden. Daarom vind ik het goed dat we jullie deelgenoot kunnen maken van onze worstelingen.”

Presentaties over zorginkoop, declaratieverwerking en achterafcontroles gaven de aanwezigen een uitgebreid beeld van de praktijk van een zorgverzekeraar, maar ze vormden ook aanleiding voor tal van kritische vragen en discussies. Marianne ter Avest, directeur van patiëntenorganisatie LPGGz, deed de suggestie de inkoopcriteria van zorgverzekeraars te koppelen aan patiëntenwensen en klantervaringen. Marianne Lensink, directeur Zorg bij ZN, noemde het kwaliteitsprogramma van de gezamenlijke zorgverzekeraars voor de medisch specialistische zorg als voorbeeld voor de GGZ en nodigde de aanwezigen uit dat gezamenlijk op te pakken.

Bron: zn.nl 

Dit bericht is 1206 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail