Zorgpaden Depressie, Angst en Alcohol voor huisartsenzorg en BGGZ vernieuwd

Facebooktwitterlinkedinmail

stepping-stones, zorgpad

De zorgpaden voor veel voorkomende psychische problemen (angst, depressie, problematisch alcoholgebruik) in de huisartsenpraktijk en de generalistische basis GGZ (BGGZ) zijn geactualiseerd en in overeenstemming gebracht met de nieuwe regelgeving.

De zorgpaden geven bouwstenen voor goede zorg door huisarts, POH-GGZ en psychologen en zijn gebaseerd op de bestaande evidentie. De zorgpaden kunnen gebruikt worden door zorggroepen of samenwerkingsverbanden die hiermee de vertaalslag naar hun lokale praktijken kunnen maken. De inrichting van lokale zorgpaden vraagt namelijk om keuzes die afhankelijk zijn van diverse factoren, zoals de visie van huisartsen op hun rol bij GGZ-zorg, hun competenties en die van de POH-GGZ, de aanwezigheid van een ondersteunende management infrastructuur, het innovatief vermogen van de zorggroep, de inkoopvoorwaarden van de plaatselijke zorgverzekeraar, de relatie met psychologen en de gespecialiseerde zorg.

De teksten met een beschrijving van de verschillende paden per aandoening en een schema waarin de verschillende interventies als bouwstenen zijn geïntegreerd zijn als pdf’s te downloaden. Het materiaal is medio december ook beschikbaar op de website www.eerstelijnsggz.nl.

Workshops
Het Trimbos-instituut organiseert een serie workshops rond het ontwikkelen en implementeren van zorgpaden en komt graag in contact met huisartsengroepen die de systematiek met zorgpaden in hun regio willen toepassen. Neem daarvoor contact op met Peter van Splunteren (psplunteren@trimbos.nl).

Bron: trimbos.nl 

Dit bericht is 3490 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail