Zorgorganisaties blij met oproep Schippers

Facebooktwitterlinkedinmail

 

edith-schippers-min-volksgezondheid-en-sport-383x350

Patiënten- en artsenorganisaties zijn blij met de oproep van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om mee te denken over mogelijke bezuinigingen in het basispakket. Dat plan introduceerde ze zondagmorgen in het tv-programma Buitenhof.

De Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie NPCF is blij dat Schippers “inziet dat de eerdere manier van werken dweilen met de kraan open was”, aldus directeur Wilma Wind. Schippers stelde in Buitenhof dat “de wereld ontplofte” bij elk bezuinigingsvoorstel dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) deed.

Meebepalen

Wind: “Dokters en patiënten kunnen nu gaan meebepalen welke zorg helpt en welke zinloos is. Een goede zaak.” De NPCF wil onder meer zogeheten ‘praktijkvariatie’ gaan bestuderen om te bepalen waarom een bepaalde operatie in het ene ziekenhuis veel vaker uitgevoerd wordt dan in een ander. Op basis daarvan kan “verspilling” in de zorg worden voorkomen.

Draagvlak

Artsenfederatie KNMG is “zeker te spreken” over Schippers’ idee en heeft zelfs al kort overlegd met partnerpartijen. Directeur Rutger Jan van der Gaag vertrouwt erop dat de minister voorstellen uit het werkveld serieus zal nemen. “Bij eerdere bestuurlijke akkoorden werden we ook uitgebreid betrokken. Dat levert veel meer draagvlak op. Je kunt beter mét mensen praten, dan óver mensen.”

Alleen belangenbehartiger Zorgverzekeraars Nederland is minder te spreken over het plan. “Het is een interessante gedachte en meedenken is prima. Maar de overheid moet wel zelf verantwoordelijk blijven voor het zorgpakket en dat niet ergens anders neerleggen”, aldus een zegsvrouw.

 

Bron: Skipr

Dit bericht is 4045 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail