Zorgen over jeugd-ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

jeugd

De Tweede Kamer houdt vandaag een rondetafelgesprek over de nieuwe Jeugdwet

Kinderen met psychische ziektes lopen vanaf 2015 het risico dat ze niet of te laat de noodzakelijke zorg krijgen. Daarvoor waarschuwen jeugdpsychiaters en psychologen. De Tweede Kamer houdt vandaag een rondetafelgesprek over de nieuwe Jeugdwet. Daarin wordt ook het overhevelen van de jeugd-ggz naar de gemeentes geregeld.

Van de 33 sprekers vertegenwoordigt er één de jeugd-ggz. Dit is volgens de sector te weinig. Om aandacht te vragen voor hun zorgen hebben ze daarom een brief naar de Kamer gestuurd. De brief is ondertekend door onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de patiëntenvereniging Landelijk Platform GGz en Zorgverzekeraars Nederland.

Stigmatisering

Zij maken zich onder meer zorgen omdat het recht op jeugd-ggz vervalt bij de overheveling. Jongeren zijn dan afhankelijk van hoe de gemeentes de zorg gaan inrichten “Dat kan leiden tot rechtsongelijkheid en grote onzekerheid bij patiënten of het niet of te laat bieden van de geëigende noodzakelijke jeugd-ggz.”

De ondertekenaars waarschuwen ook voor stigmatisering en meer bureaucratie, omdat jeugd-ggz los komt te staan van de rest van de gezondheidszorg en de ggz voor volwassen.

De briefschrijvers pleiten ervoor om de kosten van de zorg naar beneden te brengen door middel van afspraken tussen zorgverleners en verzekeraars. Daarvoor hoeft de jeugd-ggz volgens hen niet uit de zorgverzekeringswet gehaald te worden.

Bron:  nos.nl 

 

Dit bericht is 4143 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail