Zorgaanbieder moet verhuizing betalen bij sluiting

Facebooktwitterlinkedinmail

afbraakhuis

Wanneer een zorginstelling gaat sluiten moet de zorgaanbieder de kosten van de verhuizing voor bewoners vergoeden. Dit heeft het Zorginstituut Nederland (voorheen College voor Zorgverzekeringen) besloten. LOC heeft dit probleem bij het zorginstituut en de politiek aangekaart. LOC is blij dat er een besluit is genomen. En er een oplossing is gevonden voor bewoners van zorginstelling zodat zij niet zelf de (hoge) verhuiskosten moeten betalen.

Door de veranderingen in de zorg worden regelmatig locaties van zorginstellingen gesloten. Cliëntenraden meldden bij LOC dat sommige aanbieders de verhuiskosten niet wilden betalen. Soms wilden ze alleen betalen als bewoners naar een ander huis van dezelfde stichting verhuisden. LOC heeft het Zorginstituut Nederland om een uitspraak gevraagd, omdat het zorginstituut bepaalt wat er in het Awbz-pakket zit. Download hier de brief van het Zorginstituut voor meer informatie.

Wanneer moet een zorgaanbieder betalen?
Volgens de nieuwe uitspraak dient de zorginstelling een verhuizing te vergoeden wanneer men door sluiting van een locatie van de zorginstelling moet verhuizen. En dit is ongeacht of de bewoner verhuist naar een ander pand van de zorginstelling of naar een andere zorginstelling of eigen woning. Eerder is al besloten dat een zorgaanbieder de verhuizing moet betalen wanneer bewoners moeten verhuizen door sloop of renovatie van een pand. Daarover leest u hier meer.

LOC schreef over dit probleem ondermeer in haar brief aan de Tweede Kamer van 9 april over de sluiting van verzorgingshuizen. Deze kunt u hier teruglezen.

Download cvz_vergoedingverhuizingbijsluitenvaninstelling.pdf (22.91 KB)

Bron: loc.nl 

Dit bericht is 2435 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail