Zo sluw kan een postnatale depressie zijn

Facebooktwitterlinkedinmail

d07cd518e9e8d55c6ca0426bcd8146d0

Hoewel de meeste onder ons verwachten dat een postnatale depressie opduikt in de eerste paar maanden na de bevalling, is dat niet altijd zo. Vaak broeit een postnatale depressie onderhuids en uit die zich pas na vier jaar. Dat blijkt uit Australisch onderzoek.

De studie stelt dat de meeste vrouwen pas na vier jaar depressieve symptomen waarnemen. Zo is de kans 14,5 procent hoger dan op enig ander moment. Bovendien maken mama’s die maar één kind hebben, dubbel zoveel kans op een (late) postnatale depressie. Zo verklaart 23 procent van de moeders met één kind zich slecht te voelen. Bij mama’s met twee of meer kinderen daalt dat cijfer tot 11 procent.

Factoren
Toch is het kind niet de enige schuldige, zo spelen er nog enkele andere factoren mee. De vrouwen wijten de depressie ook aan relatieproblemen, sociale tegenspoed en huiselijk geweld.

Volgens de experts moet er dan ook op een heel andere manier naar de periode na de zwangerschap gekeken worden. Zo wordt er volgens hen wereldwijd te veel gefocust op de eerste maanden na de bevalling.

De studie werd uitgevoerd bij 1500 vrouwen die na drie, zes, twaalf en achttien maanden een vragenlijst moesten invullen. De laatste enquête werd vier jaar na de geboorte afgenomen.

Bron: goedgevoel.be

Dit bericht is 6933 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail