Zelfhulpboek helpt ook bij ernstige depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

Beeldmerk zelfhulp 182px

Patiënten met een ernstige depressie hebben  evenveel baat bij een niet-intensieve behandeling, zoals het gebruik van zelfhulpboeken en -websites, als mensen met een milde depressie. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het British Medical Journal.

Een internationaal onderzoeksteam analyseerde verschillende onderzoeken naar behandelingen bij depressies, waarin in totaal 2470 patiënten werden bestudeerd.

​Zelfhulp

De proefpersonen leden aan zware of mildere depressies en volgden een niet-intensieve behandeling. Ze kregen middelen aangereikt om beter te leren omgaan met hun symptomen, zoals zelfhulpboeken of interactieve websites, soms met beperkte assistentie van een zorgverlener. Deelnemers aan zelfhulpgroepen werden uitgesloten van het onderzoek.

​Eerste stap

De onderzoekers concluderen dat mensen met een zware depressie minstens evenveel baat hebben bij dergelijke niet-intensieve behandelingen als patiënten met een minder ernstige depressie. Ze adviseren dan ook om als eerste stap in de behandeling van een depressie te kiezen voor het gebruik van zelfhulpboeken en -websites. Daarbij is het wel belangrijk dat hun voortgang gemonitord wordt.De resultaten van het onderzoek verschenen in het British Medical Journal.

Bron: gezondheidsnet.nl 

Dit bericht is 5546 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail