World Suicide Prevention Day

Facebooktwitterlinkedinmail

WORLD SUICIDE PREVENTION DAY-GALLERY1

10 september 2015 – Vandaag, donderdag 10 september, is het World Suïcide Prevention Day. Initiatiefnemer IASP (International Association for Suïcide Prevention) vraagt wereldwijd aandacht voor zelfmoordpreventie en het doorbreken van het taboe rond zelfmoordgedachten. Suïcide is wereldwijd één van de belangrijkste doodsoorzaken, met name onder jonge mensen. Elke 40 seconden sterft er iemand door zelfdoding. 

In Nederland maakten vorig jaar 1854 mensen een einde aan hun leven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sensoor en 113Online vragen op World Suïcide Prevention Day aandacht voor het belang van een onbevooroordeeld, luisterend oor. Want echt contact kan emotionele pijn verzachten en zelfs levens redden. 

Praat er over
Het belangrijkste voor mensen die worstelen met zelfmoordgedachten is dat dit bespreekbaar is, zonder veroordeling. Gehoord worden, erkenning van de pijn, geeft steun en hoop. Een gesprek kan iemand door suïcidale momenten heen loodsen. Wanneer dit niet in de eigen omgeving kan, door taboe of het ontbreken van goede contacten, kan dit bij de anonieme hulplijnen Sensoor en 113Online.

Wat kan de omgeving doen?
Je hoeft geen deskundige te zijn om iets te betekenen voor een vriend of familielid dat worstelt met suïcidale gedachten:

  • Wees een onbevooroordeeld luisterend oor. Oordeel en stigmatiseer niet. Zorg er voor dat mensen bij jou uit zich zelf durven vertellen over hun depressie en zelfmoordgedachten.
  • Verdiep je in depressie. Ieder mens heeft wel eens een inzinking. Maar een depressie is anders dan een dipje. Leer hoe je depressie kunt herkennen en probeer er over in gesprek te blijven met mensen die worstelen met depressieve gevoelens en zelfdodingsgedachten.
  • Doe mee met Suïcide Prevention Day op 10 september. Brand om 20:00 uur een kaarsje voor je raam of plaats een kaars in je avatar op sociale media. Praat op sociale media mee met #WSPD en help mee het taboe te doorbreken. Kijk voor meer activiteiten op www.iasp.info/wspd
  • Vertrouwt iemand jou zijn of haar suïcidale gevoelens toe? Geef het telefoonnummer van Sensoor of 113Online. Zodat die persoon op zware momenten met iemand kan praten, ook wanneer jij niet bereikbaar bent.

Internationaal
International Association for Suïcide Prevention, opgericht in 1960, vraagt aandacht voor suïcidepreventie en voor mensen die worstelen met zelfmoordgedachten. Ook zijn zij een platform voor het internationaal delen van kennis en ervaring op het gebied van suïcidepreventie. Lees hier meer: www.iasp.info

Wereldwijd zijn 344 anonieme (crisis)hulpdiensten, waaronder Sensoor, verenigd in de internationale organisatie IFOTES. Ook IFOTES heeft zich aangesloten bij World Suïcide Prevention Day: www.ifotes.org 

Sensoor
Sensoor is, met dank aan 900 vrijwilligers, dag en nacht bereikbaar voor een anoniem gesprek via 0900 0767. In 1958 is Sensoor opgericht in Rotterdam onder de naam SOS Telefonische Hulpdienst. De aanleiding was een krantenberichtje van dominee Teutscher: ’Denk je aan zelfmoord? Bel mij.’’ Die dag en de dagen daarna stond de telefoon roodgloeiend. Inmiddels in Sensoor uitgegroeid tot een brede hulplijn waar mensen 24/7 aandacht vinden voor allerlei soorten problemen, zoals eenzaamheid, rouw en angsten. Al blijft suïcide nog steeds een veelgehoord thema aan de telefoon, chat en e-mail. Sensoor voert deze dienst namens vrijwel alle Nederlandse gemeenten uit. Daarnaast ontvangt zij giften van particulieren, fondsen en kerken. Sensoor is partner van 113Online en Coalitie Erbij.

113Online
113Online is een platform voor online zelfmoordpreventie. Therapie, zelfhulp en acute hulpverlening vormen de drie pijlers. 113Online staat aan de kant van het leven en probeert te zoeken naar een uitweg uit de wanhoop. Hierbij spelen religieuze of ideologische achtergronden geen rol. Anonimiteit staat hierbij hoog in het vaandel en de mening van de hulpzoeker wordt altijd gerespecteerd. 113Online is een onafhankelijke GGZ-instelling. Het Ministerie van VWS subsidieert 113Online. 113Online is partner van Sensoor en Stichting Ex6.

 

Dit bericht is 887 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail