Wordt illegale partydrug ketamine wapen tegen depressie?

Facebooktwitterlinkedinmail

ketamine-150x150

Britse artsen hebben ontdekt dat de illegale partydrug ketamine een effectieve behandeling is voor depressies. Ze hebben zopas een eerste succesvolle proefproject afgerond, meldt de BBC.

Een team van Oxford Health NHS Foundation Trust hield een proefproject bij 28 patiënten. Sommigen van hen kampten al twintig jaar met een depressie. Bij acht patiënten werden na het toedienen van de drug opmerkelijke verbeteringen vastgesteld, bij sommigen al binnen zes uur na het toedienen van een eerste dosis. Bij vier patiënten was het effect zo groot dat ze niet langer als depressief geclassificeerd werden.

Volgens experten is de ontdekking veelbelovend voor de toekomst. Depressies komen veel voor: één op tien wordt er gedurende zijn leven mee geconfronteerd. Antidepressiva en gedragstherapieën helpen slechts een fractie van alle patiënten.

Bijwerkingen
Toch zal ketamine antidepressiva als Prozac niet meteen overbodig maken. Eén van de problemen is de duur van het effect. Terwijl sommige patiënten pas na drie maanden een nieuwe dosis nodig hadden, was de drug bij anderen al na enkele dagen uitgewerkt. Daarnaast zijn er ernstige bijwerkingen; in één geval werd de bloedtoevoer naar de hersenen verstoord.

“Het is veelbelovend, maar zal geen routinebehandeling worden”, voorspelt hoofdonderzoeker Rupert McShane.

Volgens professor David Taylor van King’s College in Londen moet het in de toekomst wel mogelijk zijn een medicijn te ontwikkelen dat de voordelen biedt zonder de nevenwerkingen, en dat niet intraveneus maar bijvoorbeeld met een inhaler kan ingenomen worden.

Bron: demorgen.be

Dit bericht is 4440 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail