Wet Normering Topinkomens – Helft zorgbestuurders verdient nog te veel

Facebooktwitterlinkedinmail

geld-lenen

17 december 2015 – Bijna de helft van de bestuurders van zorginstellingen en woningcorporaties verdient te veel. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van de Wet Normering Topinkomens, die het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmiddag openbaar heeft gemaakt, zo meldt RTLnieuws

Begin 2013 werd de Wet Normering Topinkomens van kracht, die bovenmatige beloningen in de (semi-)publieke sector moet voorkomen. De WNT maximeert inkomens van bestuurders op 230.474 euro. Voor bestuurders van kleinere organisaties gelden lagere plafonds.

Uit de jaarrapportage blijkt dat 16 procent van de leidinggevende en toezichthoudende topfunctionarissen boven de norm zitten. Zonder toezichthouders gaat het om 14 procent.

Zorg en corporaties
Maar uit de rapportage blijkt eveneens dat twee grote (semi-)publieke sectoren veel slechter scoren. Van de bestuurders van zorginstellingen en woningcorporaties verdient bijna de helft méér dan de norm.

Bij zorginstellingen zitten 513 bestuurders boven het plafond, ofwel 42 procent. De gemiddelde overschrijding bedraagt ruim 25.000 euro. Bij corporaties verdienen 276 bestuurders meer dan de norm, ofwel 48 procent. De gemiddelde overschrijding in die sector bedraagt bijna 33.000 euro.

Overgangsregeling
In vrijwel alle gevallen gaat het om bestuurders die onder de zogenoemde overgangsregeling vallen. Topmensen die voor januari 2013 in dienst waren en meer verdienden dan de norm, mogen vier jaar lang hetzelfde blijven verdienen. Daarna moet hun beloning in drie jaar naar de wettelijke norm.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is tevreden met de wet. “De WNT wordt nageleefd en treft doel.” Hij vindt niet dat de overgangsregeling van zeven jaar te ruim is.

Bron: rtlnieuws.nl 

Dit bericht is 2333 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail