Welke medicijnen voor ADHD worden vergoed door de basisverzekering?

Facebooktwitterlinkedinmail

medicijnen1

De vergoeding van ADHD-medicijnen is erg verschillend. Sommige ADHD-medicijnen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering, voor andere ADHD-medicijnen betaal je een eigen bijdrage. In dit artikel leggen we het een en ander uit over de werking van ADHD-medicijnen. Ook zetten we voor je op een rijtje hoe het precies zit met de vergoeding van deze medicijnen door je zorgverzekering.

Kortwerkende tabletten

In kortwerkende tabletten zit een stof die snel in je bloed wordt opgenomen, snel werkt en ook weer snel is afgebroken. Deze stof heet methylfenidaat. Voor de kortwerkende tabletten betekent dit dat een dosis vrij snel is uitgewerkt. Op het moment dat een kortwerkende tablet is uitgewerkt, keren de symptomen ineens versterkt terug. Dit wordt ook wel rebound genoemd. Om die reden moet je altijd op tijd een nieuwe dosis innemen. De werking van de kortwerkende tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat) begint na 1 a 2 uur en duurt 3 tot 6 uur.

Langwerkende tabletten en capsules

Je hebt ook tabletten en capsules met een langzame afgifte van methylfenidaat. Deze hebben een langere werkingsduur en hoef je dus minder vaak in te nemen. De landwerkende medicijnen worden verkocht onder de merknamen Ritaline MR, Concerta, Equasym en Medikinet. De werking van de langwerkende tabletten begint ook na 1 a 2 uur, maar houdt ongeveer 12 uur aan. De werking van capsules is ongeveer 8 uur.

Soorten ADHD-medicijnen

Er zijn verschillende soorten ADHD-medicijnen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Concerta
Concerta is een langwerkende vorm van methylfenidaat. Concerta is pas in 2002 geregistreerd als ADHD-medicatie voor jongeren en kinderen met ADHD. Het werkt ongeveer twaalf uur, waardoor je geen last hebt van een rebound.

Equasym
Equasym XL is een combinatie van kortwerkende en snelwerkende methylfenidaat en werkt ongeveer 6 tot 8 uur. Equasym is pas sinds 2007 verkrijgbaar in Nederland.

Medikinet
Medikinet bevat net als Equasym een combinatie van snelwerkende en langzaamwerkende methylfenidaat en werkt ongeveer acht uur. Ook Medikinet is pas sinds 2007 verkrijgbaar in Nederland.

Atomoxetine
Atomoxetine wordt verkocht onder de naam Strattera en hoeft maar een keer per dag ingenomen te worden. Atomexetine is in Nederland geregistreerd voor het verminderen van ADHD-klachten bij kinderen vanaf 6 jaar en bij jongeren. Sinds maart 2013 mag het ook worden gebruikt bij volwassenen.

Ritalin
Ritalin is de kortwerkende vorm van methylfenidaat. Dit wordt ook verkocht onder andere merknamen. Het werkt ongeveer 3 tot 6 uur. Hierdoor moet je deze medicijnen regelmatig innemen.

Alleen goedkoopste ADHD-medicijnen volledig vergoed vanuit basisverzekering

Kortwerkende methylfenidaat, onder andere Ritalin, wordt in Nederland volledig vanuit de basisverzekering vergoed. Methylfenidaat met langzame afgifte wordt in Nederland ook vanuit de basisverzekering vergoed, maar hier moet je een hoge eigen bijdrage voor betalen. De reden hiervoor is dat deze medicijnen geen meerwaarde zouden bieden ten opzichte van de kortwerkende methylfenidaat zoals Ritalin. Er is daarom bepaald dat alleen het goedkoopste medicijn volledig wordt vergoed.

Preferentiebeleid: zorgverzekeraar heeft voorkeur voor medicijn met lage prijs

Met preferentiebeleid wordt letterlijk voorkeursbeleid bedoeld. Bij medicijnen wil dit zeggen dat er bij de zorgverzekeraar een voorkeur is voor een medicijn met een lagere prijs. Als het octrooi op een medicijn verloopt, betekent dit dat meerdere fabrikanten dit medicijn mogen produceren. Hierdoor komt er concurrentie van medicijnen die lager geprijsd zijn dan het originele medicijn.

Kortwerkende methylfenidaat wordt vaak verkocht onder de naam Ritalin. Dit is alleen een merknaam en niet de naam van het medicijn zelf. Er zijn inmiddels dus veel meer medicijnen op de markt die precies hetzelfde zijn, alleen door een andere fabrikant gemaakt worden en dus onder een andere naam verkocht worden. De verzekeraar kiest zelf van welke fabrikant zij het medicijn volledig vergoeden. Ritalin wordt alleen volledig vergoed als het medisch niet verstandig is dat je het voorkeursmedicijn gebruikt.

Vergoeding ADHD-medicijnen vanuit aanvullende verzekering

Voor de eigen bijdrage die je betaalt voor Concerta, Medikinet, Equasym en Strattera, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. In ons vergoedingsoverzicht ADHD-medicijnen zie je precies bij welke verzekeraar je wat vergoed krijgt.

Hieronder zetten we op een rijtje hoeveel eigen bijdrage je betaalt voor 365 stuks voor Concerta, Medikinet, Equasym en Strattera:

18 mg 54 mg 72 mg 80 mg
Concerta (365 stuks) €404,66 €504,03 €896,-
Medikinet (365 stuks) €404,66 €504,03 €896,-
Equasym (365 stuks) €404,66 €504,03 €896,-
Strattera (365 stuks) €1137,76 €1379,33

ADHD-medicijnen en het eigen risico

Omdat ADHD medicijnen (deels) vanuit de basisverzekering worden vergoed, gaat dit wel ten koste van je eigen risico. Het verplichte eigen risico voor 2014 is € 360.-.

Zorgverzekering VGZ: geen eigen risico bij gebruik voorkeursmedicijn

Als je je zorgverzekering bij VGZUnivéBewuzt of Aevitae (VGZ) hebt afgesloten, gaan de kosten voor ADHD-medicijnen niet ten koste van jouw eigen risico. Je moet dan wel gebruikmaken van hun voorkeursmedicijn. Dit kan je dus €360.- per jaar schelen.

Bron: independer.nl 

Dit bericht is 13522 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail