Weinig privacy voor patiënten geestelijke gezondheidszorg

Facebooktwitterlinkedinmail

privacy

De privacy van mensen die gebruikmaken van geestelijke gezondheidszorg (GGZ), is vaak minimaal. Patiënten weten niet dat privacygevoelige informatie mogelijk wordt gedeeld met zorgverzekeraars. TROS Radar besteedde hier aandacht aan in haar uitzending van maandag 23 februari.

Is mijn privacy niet gewaarborgd?

GGZ-patiënten hebben de mogelijkheid om hun privacygevoelige informatie te beschermen. Dat kan met een zogenaamde privacyverklaring. Ondertekent een GGZ-patiënt die verklaring, dan wordt de informatie gecodeerd vastgelegd. Toch kan een zorgverzekeraar alsnog zien om welke behandeling het gaat, want iedere therapie of behandeling heeft een eigen tarief.

Worden die gegevens gecontroleerd?

Op basis van het tarief is het dus mogelijk om te zien om welke behandeling dit gaat. In principe vraagt een zorgverzekeraar alleen achteraf, na de volledige behandeling, de gegevens op. Dat doen zij als ze vermoeden dat de zorgverlener fraude heeft gepleegd. Toch is in de uitzending van Radar te zien dat iemand vanwege zijn medisch dossier, geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kon afsluiten. Om de privacygevoelige informatie helemaal veilig te stellen, moet de zogenaamde Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Zorgverzekeraars aangepast worden. Tot nu toe is dat nog niet gedaan.

Hoe zit het met de vergoeding van de Geestelijke Gezondheidszorg door je zorgverzekering?

Wil je weten wat je zorgverzekering vergoedt als het gaat om Geestelijke Gezondheidszorg? Lees dan ons artikel over vergoeding van psychologische hulp.

Bron: independer.nl

Dit bericht is 2789 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail