Week van de Psychiatrie „Spreek mensen met psychiatrische aandoeningen aan op hun talenten”

Facebooktwitterlinkedinmail

images

Mensen met een psychiatrische aandoening hebben hun eigen talenten en mogelijkheden, maar ze worden onvoldoende gestimuleerd om die te benutten. Dat stelt de werkgroep Week van de Psychiatrie. De 40e editie gaat maandag van start onder het motto ”Baas in eigen leven”.

De startbijeenkomst –de zogeheten Breingeindag– heeft maandag plaats in Almere. Aansluitend komt ook tijdens diverse andere bijeenkomsten in het land de vraag aan bod hoe ggz-cliënten zo veel mogelijk zelf de regie kunnen blijven voeren over hun leven en als volwaardig burger kunnen meedoen in de samenleving. Daarbij komt ook de rol van mantelzorgers, hulpverleners, welzijnswerkers, buurtgenoten, woningcorporaties en gemeenten aan bod.

Eleonoor Willemsen is lid van de werkgroep die de week organiseert. Ze wordt gedreven door negatieve ervaringen met de psychiatrie, die „gelukkig alweer gedateerd zijn.” Willemsen neemt niet de beperkingen, maar de mogelijkheden van mensen met een psychiatrische ziekte als uitgangspunt. Het zit haar dwars dat cliënten in de ggz „niet worden aangemoedigd hun sterke kanten te benutten. Alles is gericht op het stellen van een diagnose volgens het handboek DSM-V, waarna behandeling volgt. Ik pleit er niet voor de zorg overboord te gooien, maar wil wel meer naar alternatieven kijken: Wat kan en wil iemand zelf? Dat is belangrijker dan hem in een systeem te plaatsen waarin een vast zorgpad wordt ingeslagen en anderen voor hem denken. Er zou bijvoorbeeld meer aandacht moeten komen voor informele zorg, zoals zelfhulpgroepen. Veel mensen hebben daar baat bij.”

In 1975 had in Wolfheze de eerste Dag van de Psychiatrie plaats, georganiseerd door kritische hulpverleners. Het initiatief groeide uit tot een jaarlijkse landelijke Week van de Psychiatrie, waarin cliënten zelf aandacht vragen voor thema’s die hen bezighouden. Zo stonden de afgelopen twee jaar stonden de thema’s ”Contact gewenst?!” en ”Stigmatisering” centraal.

www.weekvandepsychiatrie.nl

Dit is een verkorte weergave van een artikel uit de bijlage Puntkomma van donderdag 20 maart. Lees het volledige artikel in DigibronPlus.

Bron: refdag.nl  

Dit bericht is 2792 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail