Wachttijden voor jongeren met psychische zorgvraag: dit moet je weten

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juli 2019 – De wachttijden voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren zijn ontzettend lang. Door deze situatie is het extra belangrijk om goed op jezelf te letten terwijl je aangemeld bent en op de wachtlijst staat. Daarom vijf tips om alvast zelf aan de slag te gaan.

  1. Lees goed wat de wettelijke eisen zijn

Hulpverleners hebben het druk, maar vanuit de overheid zijn speciale normen vastgelegd in de wet. Dat betekent dat jongeren die een doorverwijzing voor psychische hulp krijgen van een huisarts, binnen vier weken een intake moeten houden. Tien weken na de intake start de behandeling, maar vaak helaas wordt die eis niet waargemaakt door de hoge druk op de GGZ. 

  1. Probeer in de tussentijd zelf te oefenen

Uiteraard moet je zo snel mogelijk behandeld worden door een professional, maar tegen de lange wachttijden is vrij weinig te doen. Daarom is het aan te raden om in de tussentijd aan de slag te gaan met zelfhulp. Zorgverzekeraars, hulpinstanties en experts brengen waardevolle apps, video’s en boeken op de markt. Op die manier kun je jezelf al verdiepen in oplossingen en manieren om je klachten goed onder controle te krijgen.

  1. Blijf ondertussen praten met mensen die je vertrouwt

Je emoties opkroppen heeft een hele slechte invloed op je geestelijke gezondheid. Kijk daarom of er iemand in je omgeving is waar je jezelf vertrouwd bij voelt. Praten over wat er in je omgaat, kan vaak al erg opluchten. Het is natuurlijk niet de professionele hulp waar je behoefte aan hebt, maar het zorgt er in ieder geval voor dat je de emotionele lasten niet in je eentje hoeft te dragen.

  1. Probeer veel te sporten of te wandelen

Maak je hoofd iedere dag even leeg met een work-out of wandeling en je zit al snel beter in je vel. Het is even een drempel waar je overheen moet, maar het werkt echt! Tijdens het sporten maak je onder andere endorfine aan en dat zorgt er op termijn voor dat je jezelf lichamelijk en geestelijk beter voelt.

  1. Onderneem op tijd ook leuke activiteiten

Het wachten kan lang duren, maar zorg er voor dat, hoe moeilijk het ook is, je leuke activiteiten onderneemt. Zijn er hobby’s of dingen die je blij maakte voordat je last kreeg van psychische klachten. Op die manier krijg je langzaam plezier terug in het leven en dat zorgt ervoor dat je blijer bent in het dagelijks leven.

Bron: persbericht

Dit bericht is 4202 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail