V&VN: zorgverzekeraars negeren verpleegkundig specialisten ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

 venvn

Zorgverzekeraars weigeren de verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg (ggz) als hoofdbehandelaar. Dat blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging V&VN naar de inkoopvoorwaarden 2014 van de zorgverzekeraars.

Henk Bakker, voorzitter V&VN: ‘Zorgverzekeraars leggen het ministerieel besluit naast zich neer en houden vast aan een oud, conservatief beleid. Ze beseffen niet dat verpleegkundig specialisten ggz kwaliteit bieden’. V&VN roept zorgverzekeraars op tot meer innovatief en toekomstgericht beleid in de ggz en ook om zorg bij verpleegkundig specialisten in te kopen.

Veldpartijen in de ggz, waaronder Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en V&VN, hebben in juni een duidelijk advies over hoofdbehandelaar in ggz uitgebracht aan minister Schippers van VWS. In haar brief aan de Tweede Kamer van 2 juli 2013 noemt minister Schippers 9 beroepen die de rol van hoofdbehandelaar op zich mogen nemen, waaronder de verpleegkundig specialist ggz.

Tekort creëren
Tot grote verbazing ziet V&VN dat zorgverzekeraars het besluit van de minister naast zich neerleggen. Een aantal zorgverzekeraars accepteert zelfs nog minder hoofdbehandelaars dan voorheen. Henk Bakker: “Dit leidt tot grote problemen in de ggz. Wanneer de zorgverzekeraars alleen psychiaters (2415 fte) en klinisch psychologen (1480 fte) als hoofdbehandelaar contracteren, dan ontstaat er een tekort aan hoofdbehandelaren. Zorgverzekeraars lijken hier bewust op aan te koersen om zo de specialistische ggz terug te dringen. Dit gaat dit ten koste van cliënten!” V&VN heeft brieven over deze problematiek verstuurd naar Zorgverzekeraars Nederland, de minister, ggz-instellingen en Kamerleden.

Bron: zorgkrant.nl 

Dit bericht is 4498 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail