‘Vrouw met stress ruikt minder betrouwbaar’

Facebooktwitterlinkedinmail

oksel geur

De transpiratiegeur van gestreste vrouwen verandert hoe anderen over hen oordelen. Mannen vinden gestreste vrouwen op basis van hun geur minder betrouwbaar, competent en zelfverzekerd overkomen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Monell Chemical Senses Center.bDe onderzoekers verzamelden twee keer transpiratievocht bij 44 vrouwen met behulp van okselpads. De eerste keer moesten de proefpersonen een kwartier stressverhogende dingen doen, namelijk een toespraak voorbereiden, rekenen en spreken in het openbaar.

Een half uur later fietsten de vrouwen een kwartier op een hometrainer. De ene oksel werd van deodorant voorzien, de andere niet.

Filmpjes

Vervolgens kregen 120 andere deelnemers korte filmpjes te zien waarop vrouwen alledaagse activiteiten ondernamen, bijvoorbeeld op hun werk, thuis en met hun kinderen.

Ondertussen roken ze aan verschillende monsters die eerder bij de andere proefpersonen waren verzameld. Ze moesten aangeven hoe zelfverzekerd, betrouwbaar, gestrest en competent ze de vrouwen in de filmpjes vonden.

Alle deelnemers die de filmpjes bekeken met onbehandeld stresszweet onder hun neus, vonden de getoonde vrouwen gestrest overkomen.

Mannen vonden deze vrouwen bovendien minder zelfverzekerd, betrouwbaar en competent. Roken ze aan transpiratievocht dat onder de oksel die met deodorant behandeld was vandaan kwam, dan beoordeelden alle deelnemers de vrouwen als zelfverzekerder, betrouwbaarder en competenter.

De resultaten van het onderzoek verschenen in PLOS ONE.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 3600 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail