Vroege puberteit verhoogt risico op depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

junkfood-maakt-je-depressief

Jongeren die vroeg in de puberteit komen, lopen meer kans op het ontstaan van een depressie. Dat beweren althans onderzoekers van de Universiteit van Illinois.

Voor het onderzoek werden 160 jongeren gedurende een periode van vier jaar gevolgd. Een vroege puberteit bleek samen te hangen met een negatief zelfbeeld, meer gevoelens van angst of stress en sociale problemen. Ook een verhoogd risico op depressie kwam aan het licht.

Zowel jongens als meisjes meer kans op een depressie

Eerder werd altijd gedacht dat vooral meisjes meer kans zouden lopen, maar uit dit onderzoek komt naar voren dat ook vroeg puberende jongens een toenemend risico hebben. Wel lijken de eerste symptomen bij jongens later op te treden dan bij meisjes. Waar de jongens in het begin van de studie nog minder depressieve gevoelens vertoonden, was dit niveau aan het einde van de studie (vier jaar later) gelijk.

De onderzoekers benadrukken dat hoewel de studie een verband vond tussen vroege puberteit en diverse depressie gevoelige factoren, het niet de opzet was om te laten zien dat vroege puberteit de daadwerkelijke veroorzaker van deze problemen was.

Bron: gezondheidsplein.nl 

Dit bericht is 4277 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail