‘Vragenlijst voorspelt nieuwe depressie bij piekeraars’

Facebooktwitterlinkedinmail

piekeren

1 september 2015 – Een vragenlijst voorspelt adequaat de kans op terugval bij patiënten die eerder een depressie hebben gehad. Vooral patiënten die piekeren hebben een grote kans hierop. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychiatry.

De onderzochte vragenlijst is de Leiden Index for Depression Sensitivity, een vragenlijst van 34 items. Deze vragenlijst meet welke gedachten je krijgt bij een verdrietige stemming.

Hoe hoger de score op de lijst, hoe waarschijnlijker het is dat iemand opnieuw depressief wordt. Volgens de onderzoekers blijkt dat een verhoging van 20 punten op de score op de lijst de kans op terugval na 3,5 jaar met 10 tot 15 procent vergroot. Iemand met een hoge score (90) op deze lijst heeft een kans van rond de 75 procent op een terugval.

Piekeren
Uit de analyse blijkt dat ‘rumineren’, het dwangmatig piekeren over je verdriet en negatieve ervaringen, samengaat met een grotere kans op een terugval. Een andere factor die van belang is onverschilligheid, het ontbreken van interesse in je omgeving.

Volgens de onderzoekers zijn extra studies nodig om definitief vast te stellen of de vragenlijst een hulpmiddel voor clinici zou kunnen zijn om het risico op terugval van individuele patiënten te voorspellen.

“Adequaat voorspellen van risico op terugval en daarop gerichter therapie instellen zou de last van depressie aanzienlijk kunnen verlichten”, zegt eerste auteur Caroline Figueroa van de afdeling Psychiatrie van het AMC.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 877 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail