‘Virtuele behandeling effectief bij sociale angst’

Facebooktwitterlinkedinmail

sims

Onderzoek van de University of East Anglia toont aan dat mensen met een sociale angst hun angsten kunnen overwinnen met een ‘virtuele behandeling’. Bij deze behandeling zien de deelnemers zichzelf terug in verschillende virtueel nagebootste sociale situaties. Zo zien ze zich bijvoorbeeld aan de bar zitten met een groepje vrienden. Doordat ze hun reactie op de verschillende situaties kunnen oefenen, worden ze geholpen om over hun angsten heen te komen.

Levensechte ervaring
De Britse onderzoekers bedachten meer dan 100 verschillende sociale situaties die ze virtueel nabootsten en testten bij zes mannen met sociale angst. Door de virtuele techniek leek het voor de deelnemers net alsof ze echt in die situaties terecht kwamen. Ze konden zichzelf (en de anderen) ook zien op een scherm. Dr. Lina Gega verklaart: “Mensen met sociale angst zijn bang om de aandacht naar zich toe te trekken en om negatief door anderen beoordeelt te worden in sociale situaties. Ze vermijden daarom sociale bijeenkomsten of maken geen oogcontact tijdens gesprekken.”

Meer sociale risico’s nemen
De virtuele oefeningen moedigde de deelnemers aan tot het maken ‘small talk’ en oogcontact (in plaats van te staren naar de grond). Wanneer de virtuele behandeling werd ingezet als onderdeel van een therapie, dan bleek dat de deelnemers zich bewust werden van hun angsten en deze konden veranderen. Doordat ze hun gedrag en reactie op de verschillende sociale situaties meerdere keren konden oefenen, werden de deelnemers steeds zelfverzekerder en durfden ze grotere sociale risico’s te nemen.

Bron: gezondheidsplein.nl /BBC Health

Dit bericht is 4236 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail