Vierdelige serie over zelfbeschadiging bij NCRV

Facebooktwitterlinkedinmail

 beschadigd_1

Eén op de vier jongeren beschadigt zichzelf, ziekenhuizen missen kennis.

Vanaf donderdag 12 februari om 22.05 uur op NPO 3.Uit recent onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlandse en Vlaamse jongeren tussen de 12 en 19 jaar zichzelf wel eens opzettelijk heeft verwond. In Nederland gaat dit om ruim vierhonderdduizend jongeren. Vanaf donderdag 12 februari start de NCRV met de nieuwe vierdelige serie Beschadigd, waarin mensen gevolgd worden die zichzelf beschadigen.
Programmamaker Jessica Villerius volgt jongeren én volwassenen die dagelijks vechten tegen de dwang of behoefte om zichzelf te snijden, branden of op een andere manier te verwonden. Ze doorbreken de schaamte en het taboe door er openlijk over te praten, hun littekens en hun verdriet te laten zien.

In de serie Beschadigd staan mensen centraal die zichzelf beschadigen en er is aandacht voor ouders en ziekenhuizen. Het gaat om meisjes én jongens maar ook om volwassenen. In tegenstelling tot de beeldvorming gaat het niet altijd om mensen met een borderline stoornis. In veel gevallen is er sprake van een combinatie van factoren zoals depressie, eetstoornis, angststoornis, trauma of PTSS.

In de eerste aflevering vertelt Cindy (33) over haar ervaring op de Eerste Hulp: ‘Ik ben meerdere malen gewoon weggestuurd, dan zeiden ze: ‘we helpen hier mensen die het echt nodig hebben.’ Ik ben meerdere malen zonder verdoving gehecht. Wat artsen niet begrijpen, is dat we dit op het moment van aanbrengen inderdaad niet voelen: het gebeurt soms in een roes. Maar wanneer er gehecht moet worden, dan zijn we bij ons volle verstand en doet het net zo veel zeer als bij ieder ander.’

Programmamaker Jessica Villerius ontdekte dat ziekenhuizen slecht zijn ingesteld op deze problematiek. ´Mensen die met veel pijn en schaamte naar de Eerste Hulp gaan krijgen daar te horen dat ze maar even moeten wachten want ze hebben het immers zelf gedaan. In het ergste geval krijg je 47 hechtingen aangebracht zonder verdoving. Dat nodigt niet uit om er later opnieuw hulp te zoeken.’De serie Beschadigd  is een productie van Posh Productions in samenwerking met de NCRV.Meer lezen over zelfbeschadiging: Website Landelijke Stichting Zelfbeschadiging

Bron: document.ncrv.nl 

RTL Late Night : Jessica Villerius wil taboe op zelfbeschadiging doorbreken

758864dd-7de0-42a8-bbec-ab5157861229

Eén op de vier jongeren heeft zichzelf wel eens opzettelijk beschadigd. Maar ook volwassenen kampen met dit probleem. Documentairemaker Jessica Villerius wil in haar nieuwe serie Beschadigd het taboe op zelfbeschadiging doorbreken.

Bekijk hier het fragment  van RTL Late Night
Of luister hier naar de uitzending van Radio1 Dit is de DagKwart jongeren snijdt zichzelf

Dit bericht is 4691 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail