Verspreiding naaktfoto’s heeft traumatische impact

Facebooktwitterlinkedinmail

selfie1

De laatste tijd overstroomt het nieuws met berichten over jonge meisjes die slachtoffer zijn van hun eigen naaktfoto’s. De privéfoto’s gaan op school rond of belanden op het internet, waar ze altijd teruggevonden kunnen worden. Solange Jacobsen van Bureau Jeugd en Media legt aan Nieuws.nl uit wat de impact kan zijn voor zo´n jong meisje.

“Ik ben er van overtuigd dat het rondgaan van iemands naaktfoto’s een traumatische ervaring is”, legt Jacobsen uit. “Vooral als iemand het in goed vertrouwen gemaakt en verstuurd heeft, schendt dat het vertrouwen. Het gevoel van veiligheid is ook aangetast, iemand maakt zich heel erg zorgen om de oordelen die medeleerlingen vormen. Dat ze bijvoorbeeld dom is en uitgescholden zal worden.”

Psychologische effecten
“In theorie kan het voorkomen dat het slachtoffer hier op latere leeftijd nog door achtervolgd wordt, zowel letterlijk als figuurlijk. Als de foto’s op internet staan dan kan iedereen ze terugvinden”, vertelt Jacobsen. “Maar ook als het slachtoffer het niet gelijk een goede plek kan geven, kan iemand er mentaal gezien op latere leeftijd nog last van hebben.”

“Er wordt snel gezegd tegen het slachtoffer ‘hoe had je zo stom kunnen zijn’, maar die meisjes zijn echt niet altijd dom. Het is ook onderdeel van seksueel experimenteren en een kwestie van vertrouwen. Iedere leerling heeft er een mening over, maar ze bekijken de foto’s allemaal wel en sturen het door”, legt ze uit.

Begrip
Een oplossing voor dit ‘probleem’ is moeilijk te vinden. Volgens Jacobsen is vooral het bewustzijn dat moet groeien omtrent dit onderwerp. “Jongeren moeten inzien wat voor effect het publiceren van zulke foto’s heeft voor het slachtoffer. Ze moeten begrijpen wat voor gedrag en keuze achter het maken van de foto’s zit. Waarom iemand zoiets zou doen, en als dat stukje begrip er is, zal het al veel uitmaken met hoe de verspreiding zal lopen.”

“Belangrijk voor het slachtoffer is dat er iemand meteen begrip toont als zoiets gebeurt. Dat iemand gesteund wordt en zich niet onveilig hoeft te voelen. De steun en hulp die iemand krijgt in de eerste periode is heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling”, sluit Jacobsen af.

Bron: nieuws.nl

Dit bericht is 3104 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail