Verhoogd risico op suïcide na schade door alcohol of drugs

Facebooktwitterlinkedinmail

2 juni 2017 – Adolescenten die met drugs- of alcoholgerelateerde verwondingen op de eerste hulp komen, hebben de tien jaar daarna een even grote kans op suïcide als degenen die vanwege automutilatie in het ziekenhuis kwamen. Dit blijkt uit Brits retrospectief onderzoek waarover Annie Herbert e.a. in The Lancet schrijven, zo meldt medischcontact.nl.

Ze gebruikten gegevens van de NHS om te achterhalen welke 10-19-jarigen tussen 1997 en 2012 in het ziekenhuis belandden vanwege verwondingen. Daarbij maakten ze onderscheid tussen ongevallen (bijna 650 duizend tieners) en adversity, in dit geval het beste te vertalen als ‘ellende’: verwondingen door automutilatie, geweld of alcohol- of drugsgerelateerd (333 duizend kinderen).

Tijdens de follow-up (tot maximaal tien jaar) overleden zeven op de duizend kinderen van de ellendegroep tegenover vier op de duizend van de ongevallengroep. In die eerste groep waren suïcide en drugs- of alcoholgerelateerde gebeurtenissen de meest voorkomende doodsoorzaken (daar was ook een overlap tussen). Bij de ongelukkengroep waren dat ‘overige oorzaken’: alles behalve moord, suicide, ongevallen en drugs- of alcoholgerelateerd. De tienjaarskans op suïcide was vergelijkbaar bij de kinderen die met alcohol- of drugsproblemen op de SEH waren geweest en degenen die zichzelf hadden beschadigd. Een lagere socio-economische status en de aanwezigheid van een chronische aandoening hingen samen met een grotere kans op overlijden.

George Patton en Rohan Borschmann wijzen er in een commentaar op dat een bezoek aan de eerste hulp een uitgelezen moment is om hulp te starten voor de adolescent en zijn of haar familie. Van goede nazorg voor volwassenen die zichzelf beschadigen is bekend dat het schade in de toekomst kan voorkómen. Voor adolescenten zou die zorg zeker zo goed moeten zijn, en dus ook voor de kinderen die vanwege drugs- of alcoholgerelateerde schade op de SEH komen.

The Lancet, 2017. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)31045-0 en 31331-4

Bron: medischcontact.nl

Dit bericht is 3031 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail