“Vergoed langwerkende ADHD-medicatie helemaal”

Facebooktwitterlinkedinmail

150_5858

Promovendus Els van den Ban, kinder- en jeugdpsychiater bij Altrecht Jeugd

Niet goed behandelde ADHD leidt op de lange duur tot hogere maatschappelijke kosten.

Zorgverzekeraars zouden ook langwerkende ADHD-medicatie volledig moeten vergoeden. Dat vindt kinder- en jeugdpsychiater Els van den Ban. Zij promoveert donderdag 24 april aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar ADHD-medicatie.

In haar promotieonderzoek bracht Els van den Ban het medicatiegebruik van patiënten met ADHD in Nederland vanaf 2001 in kaart op basis van informatie van apotheken. Tussen 2001 en 2006 nam het gebruik van ADHD-medicatie met een factor 6,5 toe. De toename was zichtbaar bij zowel mannen als vrouwen. Het betekent overigens niet dat ADHD tegenwoordig veel meer voorkomt. Wel blijkt medicatiegebruik onder kinderen in het algemeen, voor allerlei ziekten, toe te nemen in Nederland.

Verschillen in type ADHD-medicatie
Van den Ban maakte ook een onderverdeling in type ADHD-medicatie. In 2003 en in 2005 zijn er langwerkende ADHD-medicijnen op de markt gekomen. Daarvan hoeft een patiënt slechts één tablet per dag te nemen. Het voordeel van deze langwerkende medicatie is een grotere therapietrouw en minder bijwerkingen. De medicijnen zijn daardoor effectiever. Patiënten met ernstigere vormen van ADHD gebruiken vaak de langwerkende medicijnen, net als pubers die langere schooldagen maken. Binnen enkele jaren na de introductie van deze medicijnen gebruikte 20 procent van de patiënten de langwerkende middelen. Echter, vrijwel geen enkele zorgverzekeraars vergoedt de langwerkende medicatie in het basispakket. De langwerkende medicatie is per jaar ongeveer 3,5 tot 6 keer zo duur als de kortwerkende medicijnen (€ 600 tot € 1.080 per jaar ten opzichte van € 180 per jaar).

Vergoeding ADHD-medicatie
Van den Ban vindt het zorgelijk dat vrijwel geen ziektekostenverzekeraar de langwerkende ADHD-medicatie via het basispakket vergoedt. “Niet alle ouders of patiënten kunnen de langwerkende medicijnen zelf betalen. Dit zorgt ervoor dat niet alle patiënten dezelfde medicamenteuze behandelingsmogelijkheden geboden krijgen. Gebruik van kortwerkende middelen lijkt in eerste instantie wel goedkoper, maar dat is maatschappelijk gezien niet het geval. De langwerkende medicijnen werken vaak beter, juist bij ernstigere vormen van de aandoening. Zeker omdat vergeetachtigheid een kenmerk is van ADHD, is het voor hen lastig om meerdere keren per dag medicijnen te slikken. Niet goed behandelde ADHD leidt op de lange duur juist tot hogere maatschappelijke kosten. Dan zijn de directe kosten voor kortwerkende medicatie wel lager, maar door staken en slecht innemen zijn ze minder effectief.”

ADHD (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) is een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De diagnose wordt bij kinderen vanaf 6 jaar, bij jongeren, volwassenen en senioren gesteld. De belangrijkste kenmerken zijn: slechte concentratie, overbeweeglijkheid, rusteloosheid en impulsiviteit. Van de kinderen, volwassenen en ouderen lijdt naar schatting 3 tot 5 procent aan ADHD.

Promotie
Drs. Els van den Ban promoveert op donderdag 24 april aan het UMC Utrecht. Van den Ban werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij Atrecht Jeugd in Utrecht, waar zij onder meer kinderen met ADHD behandelt.

Bron: uu.nl 

 

Dit bericht is 2846 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail