Veilige ouderrelatie voorkomt angststoornis bij verlegen baby

Facebooktwitterlinkedinmail
Iain hugs mom
Verlegen baby’s hebben een verhoogde risico om in hun tienertijd een angststoornis te ontwikkelen. Een veilige ouder-kindrelatie kan dit risico verminderen, concluderen Amerikaanse onderzoekers. Baby’s die geremd gedrag vertonen en een onveilige hechtingsrelatie hebben, ervaren meer angst. Dit meldt Vakblad Vroeg naar aanleiding van een publicatie door Child Development.

Bij het Amerikaanse onderzoek werden 165 personen over een lange periode gevolgd. De onderzoekers volgden de deelnemers vanaf vier maanden totdat ze  in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar oud waren. De onderzoekers starten met het vaststellen of de baby’s een veilige of een onveilige hechtingsrelatie met hun ouders hadden. Dit gebeurde door de peuters aantal keren kort te scheiden en te herenigen met hun moeder. De angstige of teruggetrokken reactie van de baby’s hierop was bepalend of ze als onveilig werden gecodeerd.

In de loop van het onderzoek werd gekeken hoe vaak de kinderen teruggetrokken gedrag vertoonden. De kinderen deden mee aan laboratoriumexperimenten en de ouders werden ondervraagd. Wanneer de kinderen herhaaldelijk op nieuwe situaties en personen reageerden met het vermijden van contact, stress vertoonden of zich terugtrokken, dan werden ze als geremd geclassificeerd.

Uit het onderzoek blijkt dat jonge kinderen en met name jongens met een geremd temperament én een onveilige hechtingsrelatie een grotere kans lopen om sociaal angstige tieners te worden aldus Professor Heather Henderson. “De belangrijkste boodschap van deze studie is dat competente en empathische ouders, die een veilige relatie met hun jonge kinderen creëren  een uiterst belangrijke beschermende factor zijn bij de ontwikkeling van hun kind.”

 

Dit bericht is 3185 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail