Veerkracht Centrale vraagt aandacht voor de stille slachtoffers van het Corona-virus

Facebooktwitterlinkedinmail

19 maart 2020 – Voor sommige mensen met psychische problemen zijn de maatregelen tegen Corona extra zwaar. Maar juist nu het zo hard nodig is, zijn de meeste behandelingen gestopt. De Veerkracht Centrale, landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen, heeft GGZ instellingen opgeroepen meer oog krijgen voor de stille slachtoffers; de mensen voor wie hun behandeling of begeleiding letterlijk van levensbelang is. Dat kan net zoals in ziekenhuizen: laat de meest urgente, levensreddende, behandelingen en begeleidingsactiviteiten doorgaan.

De Veerkracht Centrale heeft GGZ Nederland en de NVvP opgeroepen om alle aangesloten instellingen en psychiaters te wijzen op het belang om voor de meest kwetsbare cliënten de behandeling of begeleiding door te laten lopen. We vroegen hen ook om met spoed enkele praktisch toepasbare criteria vast te stellen, waarmee behandelaren per cliënt bepalen of er sprake is van zo’n onaanvaardbaar risico. In deze gevallen moet er een uitzondering gemaakt kunnen worden op het, overigens terechte, stopzetten van face-to-face contact.

Afgelopen zaterdag kreeg de Veerkracht Centrale van aangesloten ervaringsdeskundigen al berichten over de toegenomen klachten bij cliënten en het gebrek aan behandeling hiervoor. Het zijn trieste voorbeelden van mensen waarbij suïcidale gedachten, automutilatie en/of agressie toenemen. Sindsdien is de situatie voor deze kwetsbare mensen verslechterd. De Corona-maatregelen zijn bijvoorbeeld extra zwaar voor mensen met ASS (vooral MCDD en PDD) die behoefte hebben aan een vaste structuur. Ook depressieve klachten kunnen verergeren door gebrek aan sociale contacten, activiteiten en piekeren. We vrezen dat door alle stress en het gedwongen op elkaar zitten, ook huiselijk geweld en kindermishandeling toe gaat nemen.
Een zeer nuchtere collega schreef: “voor het eerst in 18 jaar heb ik even geen oplossing en zie ik niet wat ik voor ze kan doen behalve crisismanagement en damagecontrol.”

Hulpverleners doen hun best en zijn gelukkig vaak telefonisch en per app bereikbaar. Ook online zijn inmiddels al veel extra mogelijkheden voor gesprekken en afleiding te vinden. Toch weegt dit niet op tegen direct contact en vertrouwde dagbesteding. Een telefoontje is geen gelijkwaardige vervanging voor een behandeling (of begeleiding). Maar vrijwel de hele GGZ zit op slot. Face-to-face contacten worden afgezegd of moeten telefonisch. Activiteitencentra zijn gesloten. Dagbehandelingen na een klinische opname worden gestopt. In sommige RIBW’s moeten mensen die besmet zijn op hun kamer blijven.

Het kan ook anders. Er zijn voorbeelden van instellingen die per cliënt blijven bekijken wat nodig is en zorg op maat aanbieden. Activiteitencentra die voor enkele cliënten doorgaan, met strikte afspraken over hygiëne, afstand-houden en wegblijven bij elke klacht die op besmetting zou kunnen wijzen. Er zijn begeleiders die cliënten buiten ontmoeten en samen wandelen. Op veilige afstand van elkaar, maar wel mét beweging, buitenlucht en contact. Binnen de huidige Corona-maatregelen is veel meer mogelijk dan we doen.

In de GGZ gaat het over leven en dood. Urgente zorg zal beschikbaar moeten blijven. Als dat niet gebeurt, is een toename van het aantal zelfdodingen en andere zware psychische problemen niet te voorkomen. Wij denken dat GGZ Nederland en de NVvP dit met het opstellen van criteria kan voorkomen en hebben hen aangeboden hierover te adviseren.

Bron: brief Veerkracht centrale 

Dit bericht is 12269 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail