Veel werknemers vermoeden depressie bij collega

Facebooktwitterlinkedinmail
depressie-werk
Ruim 40 procent van de Noord-Hollandse werknemers vermoedt een depressie bij één of meerdere collega’s. Dat is zeven procent meer dan in de overige provincies.

Dat blijkt uit onderzoek van de private GGZ-Kliniek U-Center onder ruim 800 werknemers. Ondanks de hoge alertheid is de Noord-Hollander gemiddeld genomen minder bang voor de effecten van een depressie dan werknemers afkomstig uit andere provincies.

Onderschatting
Ook onder werkgevers zijn de klachten bekend. Bijna 80 procent van werkend Nederland geeft aan dat zijn werkgever op de hoogte is van de depressieklachten onder zijn collega’s. “We merken dat werkgevers niet weten wat zij met de depressieklachten aan moeten”, zegt Ingrid Weijnen, directeur behandeling bij U-center. “De gevolgen van een depressie worden dan ook vaak onderschat. Tevens zien we sinds de crisis steeds meer werknemers die te lang doorlopen met depressieklachten en daarmee het risico lopen voor een langere tijd uitgeschakeld te zijn.”

Het onderzoek toont aan dat met name mannen depressieklachten voor zichzelf houden: 11 procent tegenover 7 procent van de vrouwen. Ook verwachten mannen minder snel een depressie onder hun collega’s dan vrouwen. Vrouwen zoeken sneller hulp, waarbij meer dan de helft aanklopt bij hun werkgever.

Taboe
Uit het onderzoek blijkt dat een depressie onder werknemers nog steeds een groot taboe is. De angst voor de gevolgen van een depressie op hun loopbaan is vooral hoog bij werknemers die aan het begin van hun carrière staan. Vooral medewerkers in de leeftijd 50 tot 65 jaar staan open voor hulp van zowel werkgever als externe hulpmogelijkheden.

 

 Bron: rtvnh

Dit bericht is 5834 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail