Veel verborgen psychiatrisch leed onder Nederlandse artiesten

Facebooktwitterlinkedinmail

Schijtluis.Voorplat

Schijtluis gaat over mijn leven met een paniekstoornis. Met dit boek wil ik het taboe op angst- en depressieklachten doorbreken. Want het is geen pretje om je angstig of depressief te voelen, en al helemaal niet om je er ook nog eens voor te schamen.

Bijna 20 procent van de Nederlandse artiesten gaat gebukt onder angsten en depressies. Een derde gebruikt medicatie om de klachten te verminderen: ‘duidelijk meer dan in andere beroepsgroepen’, aldus onderzoekster en psychiater Esther van Fenema. Erover praten is taboe. Cabaretier Marjolijn van Kooten wil het stilzwijgen doorbreken met ‘Schijtluis‘, dat eind deze week verschijnt. Ze vertelt in haar boek openhartig over haar leven met ernstige angsten en depressies. Ook andere BN’ers die veel in de schijnwerpers staan komen aan het woord, zoals Sylvia Witteman, René van der Gijp en Ingmar Heytze. Van Kooten wil het taboe doorbreken dat heerst rondom het thema angst.

‘Podiumkunstenaars staan onder grote fysieke en psychische stress voor en tijdens optredens’, volgens Fenema. In 2008 startte zij een speciale poli voor podiumkunstenaars met psychische klachten startte bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). ‘De angsten bij deze beroepsgroep kunnen zo hoog oplopen dat artiesten denken dat ze gek worden of doodgaan. Ook zelfmoordgedachten komen voor. De oorzaken zijn divers. Podiumangst is een symptoom van een onderliggend probleem. Eerst moet onderzocht worden welke psychiatrische stoornis eraan ten grondslag ligt.’

Cabaretier Marjolijn van Kooten voelt zich angstig in grote groepen mensen. Ze heeft ook een paniekstoornis. Gelukkig heeft Marjolijn haar angsten met behulp van medicijnen en therapie goed onder controle. Als ze eenmaal op het podium staat, verdwijnt haar angst. Angst komt veel voor. Eén op de vijf Nederlanders heeft er last van. ‘Ik wil met mijn boek laten zien dat je ondanks je angststoornis toch gelukkig kan worden’, aldus Van Kooten. Het eerste exemplaar van ‘Schijtluis’ wordt op zaterdagavond 8 november in het Amsterdamse Bellevue Theater uitgereikt aan tekstdichter en cabaretier George Groot.

Bron: eropuit.blog.nl 

Dit bericht is 3786 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail