Van roken word je niet gelukkig. 

Facebooktwitterlinkedinmail

rp_200908050904-1_roken-verhoogt-kans-op-dementie-300x204.jpg

 Van roken word je niet gelukkig. Integendeel, je loopt tot 70 procent meer risico om een angststoornis of depressie te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek aan het University College in Londen.

Een team wetenschappers onderzocht 6.500 mensen ouder dan 40 jaar. Ze ontdekten dat 18,3 procent van de rokers worstelden met angstige of depressieve gevoelens. Bij de niet rokers was dit ‘slechts’ 10 procent en bij de ex-rokers 11,3 procent.

De cijfers tonen aan dat symptomen van angst en depressie afnemen als je beslist om sigaretten links te laten liggen. ‘Stoppen met roken verbetert niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar ook je geestelijke gezondheid heeft er alle baat bij’. Een eerder onderzoek aan de universiteiten van Birmingham, Oxford, King’s College toonde aan dat stoppen met roken zelfs een behandeling met antidepressiva overbodig kan maken.

Volgens de The British Heart Foundation werkt een sigaret niet kalmerend – in tegenstelling tot wat rokers vaak beweren. ‘Na het roken ervaar je tijdelijk minder stress, maar na een tijd verdwijnt dat rustige gevoelen krijg je ontwenningsverschijnselen in de plaats die net meer stress genereren’, zegt de directeur van de organisatie Mike Knapton.

Bron: gva.be

Dit bericht is 3372 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail