Van Rijn wil samen met wethouders een megaklus klaren

Facebooktwitterlinkedinmail

van rijn

Gemeentebestuurders moeten zich de komende anderhalf jaar maximaal inspannen om de decentralisatie van de langdurige zorg te laten slagen. Die oproep deed staatssecretaris Van Rijn (VWS) tijdens een congres met zo’n honderd wethouders in Ede. ,,Samen staan wij aan de vooravond van een immense operatie. Samen moeten we een megaklus klaren. Samen met u wil ik zorgen voor een omslag in het denken in onze samenleving. De kern van de hervormingen is een nieuwe zienswijze op de langdurige zorg”, aldus de bewindsman.

50 miljoen voor wijkteams

Hij riep de wethouders op elkaars denk- en ontwikkelkracht te benutten bij bijvoorbeeld de samenwerking met zorgverzekeraars en huisartsen. ,,Er zijn nu al veel mooie voorbeelden bekend van gemeenten die wijkteams hebben ingericht en daarmee een structuur hebben gebouwd om burgers integraal te ondersteunen. Ik ondersteun dit ook door 50 miljoen voor wijkteams beschikbaar te stellen.

In gesprek met burgers

Bij de voorbereiding op de implementatie is het gesprek met de burger over de overgang heel belangrijk. Laten we met elkaar zorgen voor een zachte landing voor deze burgers.” Daarbij zal de gemeente een grotere beleidsvrijheid krijgen dan nu, zo hield hij de toehoorders voor. ,, U kunt namelijk alleen een adequate ondersteuning van burgers organiseren als u beschikt over een grote beleidsruimte. De huidige Wmo biedt een prima basis naar de toekomst, maar op onderdelen zijn aanpassingen noodzakelijk.”

Eigen verantwoordelijkheid burger

Als voorbeeld noemde Van Rijn het vervangen van de compensatieplicht uit de huidige wet door een maatwerkvoorziening in de nieuwe wet. ,,Dit benadrukt dat er echt iets verandert. De eigen verantwoordelijkheid van de burger wordt hiermee zwaarder benadrukt en de gemeente krijgt een meer expliciet houvast om dit een onderdeel van de afweging te laten zijn.”

Bron en video: rijksoverheid.nl 

Dit bericht is 2436 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail