‘Van Rijn negeerde waarschuwingen over PGB

Facebooktwitterlinkedinmail

van rijn

Duizenden hulpbehoevenden zijn in problemen gekomen door het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb). Waarschuwingen dat dit zou gebeuren, heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) genegeerd. Dat meldde het AD afgelopen zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De belangrijkste uitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waarschuwde Van Rijn vlak voor de invoering van het nieuwe stelsel dat ‘de haalbaarheid risicovol was geworden’. Volgens hem kon het systeem toch per 1 januari worden ingevoerd omdat is voorzien in zogenoemde terugvalscenario’s, waarbij zorgovereenkomsten voorlopig worden goedgekeurd. Zorggelden worden dan zonder controle aan cliënten overgemaakt met toetsing achteraf. Bij de SVB zou het verloop onder het personeel groot zijn omdat boze en gefrustreerde zorgbehoevenden hun woede koelen op medewerkers en hen soms zelfs met de dood bedreigen.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen snel opheldering van Van Rijn over de berichten dat hij waarschuwingen van de SVB zou hebben genegeerd. D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt dit ”heel ernstig”. Ze vindt het niet goed voor het vertrouwen in de staatssecretaris, maar wil wachten met conclusies tot er nieuwe cijfers zijn over de betalingen van de pgb’s.

De oppositie wil in ieder geval komende week nog van Van Rijn weten hoe hij is omgegaan met de waarschuwende rapportage van de SVB. ”Hij heeft de suggestie gewekt dat hij voldoende geïnformeerd was en dat er ook vertrouwen in de invoering was”, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. Haar GroenLinks-collega Linda Voortman vindt dat Van Rijn mooi weer heeft zitten spelen in de Tweede Kamer. ”Het lijkt erop dat van Rijn de systemen voor de mensen heeft laten gaan.” Ook de PVV heeft een verzoek voor een Kamerdebat ingediend.

Van Rijn wijst erop dat op verzoek van de Tweede Kamer een onafhankelijke probleemanalyse zal worden uitgevoerd. Naar de extra kosten die zijn ontstaan door de chaos wordt volgens hem op dit moment gekeken.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 2094 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail