‘Van Rijn moet zorgvuldiger zijn met jeugd-ggz’

Facebooktwitterlinkedinmail

van rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet zorgvuldiger onderzoeken of de jeugd-ggz wel de verantwoordelijkheid van gemeenten moet worden, of dat het ook anders kan. Dat vindt D66.

De partij is voorstander van het overhevelen van de taken in de jeugdzorg van provincies naar gemeenten, zoals Van Rijn heeft voorgesteld.

Maar de jeugd-ggz, de psychische zorg voor kinderen, moet volgens de partij niet de verantwoordelijkheid van gemeenten worden, omdat het in veel gevallen gaat om hele specialistische medische zorg. “Dit is voor ons een heel principieel punt”,  laat Kamerlid Vera Bergkamp weten aan NU.nl.

Tijdsdruk

Volgens Bergkamp voert Van Rijn nu ‘onder tijdsdruk’ een flinke beleidsverandering door terwijl er nog helemaal niet zorgvuldig is gesproken over alternatieven. “De betrokken partijen zijn nog met elkaar in gesprek.”

In de maatregel zoals voorgesteld door Van Rijn wordt de psychische zorg voor kinderen vanaf 2015 niet meer onderdeel van de gezondheidszorg. Dit is een groot probleem voor D66, omdat “kinderen met psychische aandoeningen niet anders moeten worden behandeld dan kinderen met lichamelijke problemen”, aldus Bergkamp.

Bergkamp erkent dat de ggz, gemeenten en jeugdzorg momenteel niet optimaal samenwerken. Maar volgens het Kamerlid zijn er positieve ontwikkelingen dat deze samenwerking kan verbeteren.

Jaar uitstel

D66 wil daarnaast ook dat de hele Jeugdwet een jaar later dan nu gepland, op 1 januari 2016 wordt ingevoerd, ook wegens de zorgvuldigheid. “Dit is een van de grootste hervormingen in de zorg, dat moet het kabinet er niet even doorheen willen jassen.”

In de Tweede Kamer wordt woensdag en donderdag gedebatteerd over de Jeugdwet.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 2241 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail