Tweede Kamer heeft aandacht voor veiligheid forensische zorg

Facebooktwitterlinkedinmail

4 september 2018 – Medewerkers in de forensische zorg hebben behoefte aan meer veiligheid op de werkvloer. De afspraken die GGZ Nederland met VGN, Federatie Opvang en het ministerie van Justitie en Veiligheid maakten in het meerjarenakkoord zijn daarvoor een eerste stap. Dat schrijft GGZ Nederland in het position paper over de veiligheid en kwaliteit in de forensische zorg. De Tweede Kamer organiseert op 5 september een rondetafelgesprek over dit onderwerp. Namens GGZ Nederland neemt bestuurslid Joep Verbugt (bestuursvoorzitter GGzE) deel aan het gesprek.

Sector schreeuwt om rust
De meerjarenovereenkomst forensische zorg is een goede basis om te werken aan verbetering voor de forensische sector. Er zijn serieuze problemen die opgelost moeten worden zoals krapte op de arbeidsmarkt, hoge administratieve lasten, complexere problematiek bij patiënten, negatieve beeldvorming en financiële krapte. Dat heeft niet alleen de sector aangegeven, maar werd ook bevestigd in verschillende onafhankelijke onderzoeken. Nu er afspraken voor de toekomst zijn, is het belangrijk dat er rust is om de afspraken uit te werken.

Van papier naar realiteit
De aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt en minder administratieve lasten, dat zijn de belangrijke onderdelen van de meerjarenovereenkomst. De afspraken hierover moeten leiden tot meer mogelijkheden om personeel in te zetten, te scholen en te werven. Ook is afgesproken dat de administratieve regeldruk met 25% moet verminderen, zodat er meer tijd is voor zorg. Dit zijn afspraken die ambitie uitstralen en die echt effect kunnen hebben op de werkvloer. Maar ook afspraken die vragen om een goede vertaling van papier naar realiteit. Dat is wat GGZ Nederland betreft waar de partijen van het akkoord nu voor staan.

Dit bericht is 2663 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail