Trauma bij oorlogsgeweld en rampen

Facebooktwitterlinkedinmail

pv-266

Joop de Jong heeft afscheid genomen als hoogleraar culturele en internationale psychiatrie. Het afscheid stond in het teken van cultuur en psychotherapie; trauma bij oorlogsgeweld en rampen.

Wat kan de westerse ggz leren van de derde wereld? Joop de Jong had in zijn afscheidsrede op 30 mei aandacht voor de nieuwe DSM-5 en het ontbreken van diagnostische criteria hierin voor de behandeling van migranten en vluchtelingen.

Joop de Jong is een autoriteit op het terrein van transculturele psychiatrie. De laatste decennia heeft hij een nieuwe benadering voor mondiale geestelijke gezondheidszorg ontwikkeld waarbij hij inzichten uit de publieke ggz/public mental health combineert met een antropologische en epidemiologische benadering.

Drie thema’s staan bij zijn afscheid centraal. Allereerst richt hij zich op de vraag of de zorg in zowel hoge als lage inkomenslanden meer gericht zou moeten zijn op het bevorderen van welzijn op bevolkingsniveau. Zou er meer aandacht moeten zijn voor preventie en specifieke kwetsbare groepen en minder voor de huidige nogal exclusieve focus op psychiatrische aandoeningen? En moet je daarbij niet andere groepen betrekken dan de eerstelijns werkers waarnaar nu vrijwel alle aandacht uit gaat? Om dat te bereiken heeft de psychiatrie echter een ander diagnostisch systeem nodig.

Daarom gaat het tweede thema over de vraag hoe een nieuw diagnostisch systeem er uit zou moeten zien om meer recht te doen aan migranten, vluchtelingen, Bible Belt bewoners en mensen in de derde wereld. Dit is een heikel punt aan de vooravond van het uitkomen van de DSM-5, het nieuwe bekritiseerde diagnostische handboek van de Westerse psychiatrie.

Het derde thema richt zich op de preventie van de belangrijkste voorspellers van oorlog die tot op grote hoogte overeen blijken te komen met predictoren van allerlei overdraagbare en niet-overdraagbare aandoeningen. Joop de Jong zegt hierover “We weten inmiddels veel over de wortels en oorzaken van politiek geweld maar zijn echter afwachtend met reageren.”

Bron: psynip.nl 

Dit bericht is 4481 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail