Trainingscentrum UVA minds You biedt mindfulness tegen stress- en opvoedproblemen

Facebooktwitterlinkedinmail

 Mediteren aan zee

Het nieuwe trainingscentrum UvA minds You biedt vanaf mei dit jaar onder meer antistress en –piekertrainingen aan voor kinderen en jongeren en een mindful parenting-programma. Ook houdt het centrum zich bezig met onderzoek en opleiding, en later dit jaar start het centrum met trainingen voor UvA-medewerkers en studenten.

Mindfulness maakt gebruik van meditatie- en yogatechnieken, waardoor kinderen zich bewuster worden van hun lichaam, emoties en gedachten. Kinderen met aandachtsproblemen bijvoorbeeld, worden zich daardoor beter bewust van de eigen stress, de mate en snelheid waarin ze worden afgeleid, hun woede et cetera en kunnen er daardoor adequater en bewuster op reageren. Dat helpt hen om beter te ontspannen en aandachtiger te zijn.

Niet zweverig

Hoewel mindfulness vaak wordt geassocieerd met ‘zweverigheid’, zijn de trainingen dat absoluut niet, benadrukt hoogleraar Orthopedagogiek SusanBögels. Bögels is samen met Sacha gezondheidszorgpsycholoog Sacha Lucassen directeur van UvA minds You. Bögels: ‘Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat yoga en meditatie kunnen helpen om allerlei psychische klachten te verminderen. Hetzelfde geldt voor aandachtsproblemen en ADHD. We werken vanuit een wetenschappelijke basis.’

Kinderen zonder diagnose

Waar moederorganisatie UvA Minds zich richt op kinderen bij wie een dianose is gesteld (bijvoorbeeld ADHD), is zusterorganisatie UvA minds You bedoeld voor kinderen die geen ADHD hebben, maar “gewoon” heel druk zijn, of kinderen die niet  ‘officieel’ lijden aan een angststoornis, maar die wel heel angstig zijn. De behandeling van kinderen met een diagnose wordt (vaak) wél  vergoed door zorgverzekeraars, en de training voor gewoon drukke of gestresste kinderen niet. Dat betekent dat de ouders zelf voor de trainingen betalen.
Sacha Lucassen: ‘Overigens is het de verwachting dat veel jeugdzorgbehandelingen, ook voor kinderen bij wie wél een diagnose is gesteld, niet meer worden vergoed. Ook die kinderen en hun ouders kunnen straks terecht bij UvA minds You.’

Dit bericht is 2620 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail