Toename aantal jongeren in crisisopvang

Facebooktwitterlinkedinmail

crisis jeugd

28 juli 2015 – Het aantal plaatsingen van jongeren in de crisisopvang neemt toe, maar brancheorganisatie GGZ Nederland heeft nog geen signalen van opnamestops ontvangen.

Het AD meldde (op 27 juli 2015) dat de crisisopvang voor jongeren met onder andere psychoses en zelfmoordneigingen “overvol” is. Jongeren zouden te lang wachten op passende zorg, aanbieders van crisisopvang vrezen hierdoor ongelukken en incidenten. Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur van instelling Curium-LUMC Robert Vermeiren noemt de geschetste situatie “nijpend.” Gemeenten in Zuid-Holland-Zuid hebben zelfs een opnamestop afgekondigd, meldt een andere instellingsdirecteur.

Reacties GGZ Nederland en VNG

Een woordvoerder van GGZ Nederland laat bij navraag weten dat bij de brancheorganisatie niets bekend is over een opnamestop. “Een gemeente kan die ieder geval niet afkondigen. Dat kunnen alleen de instellingen zelf.” GGZ Nederland heeft wel gemerkt dat sinds het begin van 2015 het aantal plaatsingen in de crisis opvang voor jongeren is toegenomen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt geen weet van opnamestops te hebben, maar is voornemens te onderzoeken of daar landelijk sprake van is.

Mogelijke oorzaak

De toegenomen toestroom van jongeren in de crisis opvang wordt volgens hulpverleners voor een groot deel veroorzaakt door de overheveling van jeugdzorgtaken naar de verschillende gemeenten. Sinds 1 januari moeten wijkteams kinderen en jongeren doorverwijzen naar (gespecialiseerde) zorgaanbieders. “Maar die [wijkteams] functioneren op veel plekken nog niet optimaal, waardoor kinderen niet bij de juiste hulp terechtkomen. Uiteindelijk belanden ze dan in de crisisopvang,” bevestigt een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland.

Bron: nrc.nl / AD

Dit bericht is 1636 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail