Theatervoorstelling ZOT! is een avontuurlijke ontdekkingsreis door de wereld van de psychiatrie

Facebooktwitterlinkedinmail

ZOT-9-13-oktober-2013-Heiloo

Van vrijdag 27 t/m zondag 29 december speelt de interactieve locatievoorstelling ZOT! in museum Het Dolhuys in Haarlem. Een voorstelling voor mensen die normaal denken te zijn én voor mensen die dat beeld al lang hebben laten varen.

Over ZOT!

ZOT! speelt in het nationale museum van de psychiatrie. De voorstelling neemt het publiek mee in de belevingswereld van mensen met een psychische aandoening en in die van hun naasten. Een razend actueel onderwerp, want ongeveer een kwart van de volwassenen in Nederland heeft langdurige psychische problemen, waaronder depressie, autisme, schizofrenie en overspannenheid. Op tragikomische wijze wordt de impact van een diagnose duidelijk. ZOT! gaat ook over vooroordelen en labels die mensen zichzelf en elkaar opplakken.

Interactief locatietheater

Vanaf de zijlijn stilletjes toekijken is bij ZOT! niet mogelijk. Daarvoor komt de voorstelling letterlijk en figuurlijk te dichtbij. Het publiek wordt in kleine groepen rondgeleid door ervaringsdeskundigen. Samen lopen ze langs vijf prikkelende ruimtes waar de scènes zich afspelen. Het monumentale voormalige dolhuis, waar vanaf de 16e eeuw krankzinnigen werden verpleegd, vormt het perfecte decor.

Augustine

Regisseur Roos Diependaal liet zich inspireren door de 19e eeuwse Augustine. Ze was patiënt en muze van de Franse neuroloog dr. Jean-Martin Charcot in het Hôpital de la Salpêtrière in Parijs. Dr. Charcot observeerde en fotografeerde Augustine nauwkeurig. Hij bracht haar onder hypnose en liet haar ‘onmogelijke’ poses aannemen tijdens colleges en demonstraties. Zo groeide Augustine uit tot de diva van de hysterie. Een psychische aandoening die overigens sinds 1952 van de lijst van beschikbare ziektes is geschrapt. De relatie tussen dr. Charcot en Augustine vormt het schoolvoorbeeld van stigma en zelf-stigma.

Voor wie?

ZOT! is een voorstelling voor theaterliefhebbers en voor iedereen die interesse heeft in de psychiatrie. Kaarten zijn online te bestellen via: www.zotoplocatie.nl

Het Dolhuys

In zijn vaste presentatie laat Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie, zien hoe Nederland door de eeuwen heen met ‘waanzin’ omging en hoe de psychiatrie en de positie van de patiënt veranderde. Daarnaast spelen wisselende tentoonstellingen in op actuele, maatschappelijke kwesties in de psychiatrie.
Het Dolhuys prikkelt bezoekers om na te denken over de schimmige grens tussen gek en normaal om zo de stereotype beeldvorming van gekken ter discussie te stellen.

Over De Theaterbeweging

De Theaterbeweging produceert energieke en fysieke voorstellingen met een tragikomische inslag. Thema’s die vaak aan bod komen zijn: (on)geaccepteerd gedrag, (mis)communicatie en de onmacht om grip te krijgen op je eigen leven. De vaste regisseur Roos Diependaal (1983) speelt graag met vooroordelen over gedragingen en levenswijzen die afwijken van de gangbare norm.

 

 

Speeldata

Vrijdag 27 december

Zaterdag 28 december

Zondag 29 december

Starttijden: 12:00 / 12:30 / 13:00 / 14:00 / 14:30 / 15:00

De voorstelling duurt ca. 90 minuten

 

 

Speellocatie

Museum Het Dolhuys

Schotersingel 2

Haarlem

www.zotoplocatie.nl 

Creatieven

Spelers: Eric van Leeuwen, Marijke Meems, Ton Niessen, Mirtele Snabilie, Maarten Joosen en Karin Groen

Regisseur: Roos Diependaal

Animatie: Anne Rietmeijer

Ontwerp: Kok Pistolet

Productie

ZOT! is een coproductie van De Theaterbeweging en Stichting De Buitenkans en wordt ondersteund door het VSBfonds, de Janivo Stichting, de Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe en museum Het Dolhuys.

Dit bericht is 1964 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail