Tentoonstelling moet wake-up-call zijn voor stijgend aantal zelfmoorden

Facebooktwitterlinkedinmail

papageno

3 juni 2015 – Het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam houdt vanaf 25 juni een tentoonstelling over zelfmoord. 

De expositie is bedoeld als een ‘wake-upcall’ voor het stijgend aantal zelfmoorden, liet het museum dinsdag weten. “Het is een ongemakkelijke werkelijkheid dat gemiddeld vijf mensen per dag zelfmoord plegen. En een werkelijkheid die niet zo hoeft te zijn.”

Het museum hoopt dat de expositie De Vogelvanger’ eraan bijdraagt taboes rond zelfdoding te doorbreken en wil de hoopvolle boodschap communiceren dat het helpt om erover te praten. “Deze tentoonstelling is van levensbelang”

Papageno, de vogelvanger

De tentoonstelling verwijst naar de vogelvanger Papageno, een personage uit Mozart’s opera Die Zauberflöte. Papageno staat op het punt een eind aan zijn leven maken. Van drie jongens krijgt hij alternatieven voor de dood aangereikt, waardoor hij kiest voor het leven.

Jaarlijks maken 95.000 suïcidale Nederlanders hetzelfde door als Papageno: zij worden opgevangen door artsen, reddingswerkers, maar vooral door menselijke communicatie. Zo vormt hulplijn 113, met een luisterend oor en begrip, een vangnet waarmee negatieve gedachtepatronen op tijd worden doorbroken. De media kunnen mensen ook op andere gedachten brengen door hoopgevend te berichten over suïcide en weg te blijven van sensatie. Zo wordt imitatiegedrag voorkomen en eerder hulp gezocht. Dit zogenoemde Papageno-effect is het doel van De Vogelvanger.

Life Extension Support
De fotocollectie Life Extension Support van kunstenaar Meinbert Gozewijn van Soest laat zien hoe mensen worden gered van hun zelfmoord. De Amerikaanse persfoto’s zijn gepubliceerd in kranten tussen 1930 en 1980. Of ze het preventieve Papageno-effect sorteerden is twijfelachtig. Maar de beelden spreken voor zich: mensen vangen elkaar op. Met die blik startte Van Soest -zelf een Papageno- zijn aangrijpende verzameling.

Wall of Shame
Ontwerper Richard Sluijs vond in nationale en internationale kranten, blogs en digitale artikelen ruim 300 zelfmoorden die het gevolg zijn van de economische crisis. In de vorm van bidprentjes belicht hij het individuele leed in het confronterende monument Wall of Shame, gebaseerd op zijn boek The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides 2008-2013 / Vol.1. Wetende dat er spaarzaam wordt bericht over de toedracht van zelfdoding zijn de beschreven cases slechts het topje van de ijsberg. The Complete Lexicon won 23 mei jl. een gouden European Design Award voor best vormgegeven boek.

Welterusten
Deze korte film van Jasper Bruijns richt zich op een urgent sociaal probleem: eenzaamheid. Met verstilde beelden van verlaten kantoren en een slapende stad wordt de aandacht gevestigd op de stem van Gerard, een vrijwilliger van hulplijn Sensoor. Hij luistert en spreekt geruststellende woorden zodat de eenzame bellers kunnen slapen. Dan volgt een gesprek met een vrouw. Terwijl het gesprek vordert, blijkt zij hopeloos alleen, diep ongelukkig en suïcidaal. Welterusten belicht de schoonheid van het menselijk gesprek en de impact van liefdevolle communicatie.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verricht de opening op 24 juni.
Te zien van 25 juni t/m 4 oktober 2015.

Bron: nu.nl / totzover.nl 

Dit bericht is 808 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail