Teddybeer kan helpen bij depressies en angststoornissen

Facebooktwitterlinkedinmail

teddybeer

Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam beweren dat een nieuwe vorm van ‘knuffeltherapie’ een oplossing kan zijn voor mensen die met depressie en angst kampen. Hun studie heeft namelijk aangetoond dat aanrakingen – zelfs als dat knuffels met een teddybeer zijn – existentiële angsten doen vervagen.

Vooral mensen met een laag zelfbeeld lijden vaak onder een hevige angst voor de dood, maar het onderzoek aan de Nederlandse universiteit toont aan dat aanrakingen met vrienden, familie of zelfs een levenloze knuffelbeer ook die mensen kunnen helpen om hun eigen sterfelijkheid te aanvaarden.

‘Onzekere mensen vinden het soms moeilijk om de zin van het leven in te zien en zelfs heel kortstondige aanrakingen kunnen hen daarbij helpen,’ zegt psychologisch wetenschapper en hoofdonderzoeker Sander Koole. ‘Persoonlijk contact is zo krachtig,’ zegt hij. ‘Zelfs het knuffelen van een teddybeer kan doodsangsten doen verminderen.’

Samen met zijn collega’s is hij ervan overtuigd dat knuffelberen een nuttige aanvulling kunnen zijn op de traditionele therapieën die nu worden gebruikt om een laag zelfbeeld op te krikken en om depressies en angststoornissen te behandelen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pscyhological Science.

Bron: standaard.be

Dit bericht is 6041 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail