‘Te veel stress is slecht voor onze hersenen’

Facebooktwitterlinkedinmail

hersenen

Grote veranderingen veroorzaken namelijk stress. Wetenschapper Ed van Zwieten legt uit waarom langdurige stress zelfs ongezond is.

Neurobioloog Ed van Zwieten heeft veel onderzoek gedaan naar de werking van ons brein. Als er iets in ons leven verandert (denk aan een verhuizing of een nieuwe baan), reageren onze hersenen daar op, zegt hij. “We hebben in ons brein allerlei verbindingen tussen neuronen. Via elektrische stroompjes geven ze informatie aan elkaar door, zodat we kunnen denken en handelen. Als we een nieuwe taak moeten uitvoeren of een nieuwe ervaring beleven, passen de verbindingen tussen de neuronen zich aan. Je moet ze zien als nieuwe paadjes door een bos. Als je er vaak overheen loopt, worden ze breder en makkelijker begaanbaar.” Lang niet alle veranderingen zorgen er trouwens voor dat neuronen onderling nieuwe banden smeden. “Als gebeurtenissen kort duren, krijg je er in je hersenen heus geen nieuwe verbindingen bij. Het gaat om situaties die lang aanhouden.”

Langdurige stress is ongezond
Mensen leren van veranderingen en spannende gebeurtenissen, maar ervaren er ook vaak stress door. Van Zwieten: “Of stress schadelijk is, hangt af van de duur. Als je vlak voor een examen zenuwachtig bent, is er niks aan de hand. Dit soort spanning houdt je alert en verdwijnt als het examen voorbij is. Maar langdurige stress kan heel schadelijk zijn voor de gezondheid en daarmee voor je brein.”

Grootverbruiker van brandstof
Hoewel onze hersenen  zich prima kunnen aanpassen aan wat er gebeurt in de buitenwereld, zijn ze wat ons lichaam betreft een stuk conservatiever. “De hersenen maken maar voor 2 procent deel uit van ons lichaamsgewicht, maar ze verbruiken maar liefst 20 procent van onze energie,” zegt Van Zwieten. “Ze zijn dus een grootverbruiker van brandstof en hebben er alle belang bij dat hun toeleverancier, ons lichaam, goed functioneert. Daarom loont een leefpatroon zonder langdurige stress, gezond eten en genoeg slaap. Ons brein gedijt bij vaste gewoonten.”

Het leven draait om keuzes maken. Kies je voor verandering, of ben je tevreden met je huidige situatie en blijf je waar je bent? In deze special gaan mensen met verschillende achtergronden dieper op dit thema in.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 7514 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail