‘Succes bij stoppen met roken afhankelijk van bedrading brein’

Facebooktwitterlinkedinmail

stoppenmetroken

15 mei 2015- Mensen die zonder problemen kunnen stoppen met roken, danken dat succes waarschijnlijk aan de ‘bedrading’ van hun brein, zo blijkt uit een nieuwe studie. Rokers die op eigen kracht kunnen stoppen, zijn in veel gevallen al bij voorbaat te herkennen op hersenscans.

Ze beschikken over een relatief goede verbinding tussen het hersendeel dat verantwoordelijk is voor verslavingsgedrag en hersengebieden die bewegingen van de handen aansturen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers van Duke University in het wetenschappelijk tijdschrift Neuropsychopharmacology.

Hersenscans

De wetenschappers maakten hersenscans van 85 proefpersonen, die een maand later zouden beginnen aan een poging om te stoppen met roken. Uiteindelijk lukte het 44 van deze deelnemers aan het onderzoek om hun rookverslaving succesvol af te zweren. Achteraf bleek dat deze proefpersonen een belangrijke overeenkomst hadden in de ‘bedrading’ van hun brein.

De activiteit van de insula (het hersendeel waarin verslavingen ontstaan) bleek beter afgestemd op die van de somatosensorische cortex, waarin de handbewegingen en tastzin worden aangestuurd.

Boodschappen

“Simpel gezegd stuurt de insula boodschappen naar andere delen van het brein die vervolgens de beslissing nemen om wel of niet een sigaret op te steken”, verklaart hoofdonderzoeker Meredith Addicott op de nieuwssite van Duke Medicine. Hoe de verbinding tussen deze hersendelen het proces om te stoppen met roken precies beïnvloed, hopen de wetenschappers uit te zoeken met een nieuwe studie.

Ook moet het huidige onderzoek worden herhaald met meer proefpersonen om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Behandeling

De nieuwe bevindingen zouden volgens Addicott uiteindelijk kunnen leiden tot een nieuwe behandeling voor mensen die willen stoppen met roken. In theorie zou de verbinding tussen hun insula en somatosensorische cortex bijvoorbeeld kunstmatig worden gestimuleerd door lichte stroomstootjes aan het brein toe te dienen. Deze techniek heet transcraniale magnetische stimulatie

“Misschien kunnen we de hersenactiviteit van rokers op die manier meer laten lijken op de activiteit van mensen die succesvol zijn gestopt”, aldus Addicott. “Dat zou al een goed begin zijn.”

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 1729 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail