Stress verhoogt kans op onvruchtbaarheid vrouw

Facebooktwitterlinkedinmail

Unknown-1

Vrouwen met veel stress hebben meer moeite om zwanger te raken en maken meer kans op onvruchtbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag inHuman Reproduction verschijnt, waarover The Guardian bericht. Tijdens het onderzoek werden 373 Amerikaanse vrouwen tussen de achttien en veertig jaar gedurende twaalf maanden onderzocht. In die periode probeerden zij allemaal zwanger te raken.

De onderzoekers hielden door middel van speekseltesten de hoeveelheid Cortisol bij, een hormoon dat vrijkomt bij stress. De vrouwen met de hoogste gehaltes van het stresshormoon hadden de meeste tijd nodig om zwanger te worden, of werden niet zwanger.

Onbeschermde seks

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat deze laatste groep twee keer zo veel kans maakt op klinische onvruchtbaarheid. Een vrouw is klinisch onvruchtbaar als zij een jaar lang geregeld onbeschermde seks heeft en niet zwanger raakt.

Het is de eerste keer dat deze link tussen stress en onvruchtbaarheid is aangetoond. Volgens de onderzoekers kunnen ontspannende activiteiten als yoga en meditatie helpen bij het proberen om zwanger te raken.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 3044 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail