Stress tijdens zwangerschap verhoogt risico astma bij kind

Facebooktwitterlinkedinmail

Stress-en-zwangerschap1_300xn

Stress gaat gepaard met veel gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een depressie. Voor zwangere vrouwen is deze lijst misschien nog wel langer en bevat tevens risico’s voor het kind – zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en ontwikkelingsproblemen. Een nieuw studie laat nu ook zien dat stress tijdens de zwangerschap het risico op astma bij het kind verhoogt.

Deze studie, die werd uitgevoerd met behulp van zwangere muizen, is gepubliceerd in het de American Journal of Physiology. 

Glucocorticoïden

Bij zwangere vrouwen is het natuurlijke stresshormoon glucocorticoïden (GC) van nature verhoogd en dit helpt om ontstekingen tegen te houden. Echter, als deze concentratie te hoog wordt, krijgt het een omgekeerde werking: het leidt tot ontstekingen en kan allergische reacties op irriterende stoffen verhogen. Een verhoogd GC-niveau is in staat is om door te dringen tot de placenta, zo toonde de onderzoekers met muizen aan. Hierdoor kan stressniveau bij de foetus stijgen, waardoor het kind meer kans heeft om astma en allergieën te ontwikkelen.

De onderzoekers zeggen: “Een korte periode van stress al voldoende is om het natuurlijke stresshormoon sterk te laten stijgen.”

Chronische kinderziekte

Astma is de meest voorkomende chronische kinderziekte en het percentage kinderen met astma neemt alleen maar toe. De manier waarop het zich manifesteert kan sterk wisselen, waardoor astma op kinderleeftijd waarschijnlijk nog steeds te weinig wordt herkend.

Bron: gezondheidsplein.nl 

Dit bericht is 2711 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail